Crna kronikahoror kraj zadra

Tužiteljstvo najavljuje žalbu zbog puštanja na slobodu mladića osumnjičenih za grupno silovanje maloljetnice; Oglasila se i predsjednica: Zgrožena sam

Piše H
shutterstock_1036969735

Glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković u ponedjeljak je izjavio da su petorica mladića, privedeni zbog grupnog silovanja, pušteni da se brane sa slobode uz mjere opreza među kojima je i zabrana približavanja žrtvi, a tužiteljstvo istovremeno najavljuje žalbu na takvu odluku.

"Sudac je zaključio da opasnosti od ponavljanja kaznenih djela nema i, što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke, i na žrtve među njima, tu je zaključio da ta opasnost ne postoji i istražni zatvor je zamijenio mjerama opreza", kazao je Visković.

Mjere opreza, pojasnio je, sastoje se od zabrane približavanja žrtvi, zabrane bilo kakvog komuniciranja s njom i javljanja u policijsku postaju dva puta mjesečno.

Zadarski sud oglasio se o slučaju grupnog silovanja maloljetnice: 'Sudac ih je pustio na slobodu jer je procijenio da su mjere opreza dovoljne. Mediji su pridonijeli dizanju tenzija...', Nesretna djevojka još nije ispitana

Budući da oštećena djevojčica još nije ispitana, novinare je zanimalo je li to jedan od razloga da se osumnjičenike zadrži u pritvoru.

"Nije nužno, sudac istrage je procijenio da su mjere koje je izrekao sasvim dovoljne da bi se spriječila opasnost od utjecaja na žrtvu. Tek trebamo zaprimiti prijedlog državnog odvjetnika i onda ćemo ispitati žrtvu", kazao je Visković. 

Uz privedenu petoricu u prijavi se spominju još dvojica mladića no oni nisu privedeni niti ispitani.

Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na odluku suca istrage, a o tome će u konačnici odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

Osvrnuvši se na medijsko praćenje ovog slučaja Visković je kazao da je percepcija javnosti uglavnom vođena bombastičnim napisima u novinama koji su jednostrani. 

"Ne mogu procjenjivati što će novinari napisati, međutim, na ovakav način se tenzije često puta i nepotrebno dižu. U ovom slučaju ne mogu govoriti o detaljima", kazao je Visković.

Pojasnio je da je istraga tajna, pogotovo zbog toga što su umiješani maloljetnici. Uglavnom je riječ o mlađim punoljetnicima, to su osobe od 18, 19 i 20 godina, a uz njih tu su još i dva maloljetnika.

Dodao je da je "glavno kazneno djelo silovanje maloljetne osobe, a ostala kaznena djela su bludne radnje", dok je za navodne snimke kazao da ih nema u spisu.

U pismenom priopćenju poslanom iz ureda predsjednika Županijskog suda u Zadru ponavlja se tvrdnja da se "svrha istražnog zatvora može ostvariti mjerama opreza" te da "podaci koji se nalaze u spisu, a koji govore o kontaktima žrtve i osumnjičenika nakon događaja koje je prijavila, ne odgovaraju medijskim napisima i dosadašnjim izvještavanjima o ovom događaju".

"Jednostrano i tendenciozno prepričavanje sadržaja kaznene prijave do koje su mediji došli neovlašteno iz izvora izvan Županijskog suda u Zadru ima za cilj narušavanje povjerenja u Županijski sud i oblikovanje javnog mnijenja prije provođenja kaznenog postupka", stoji u priopćenju.

Oglasila se predsjednica: Zgrožena sam

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitrović u ponedjeljak je izrazila zgroženost spolnim zlostavljanjem i ucjenom maloljetnice te pozvala nadležne institucije i društvo u cjelini da ustraju u borbi protiv svih oblika nasilja.

"Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici. Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju", stoji u objavi na njezinome Twitter profilu.

Podsjetimo, zadarska policija je protiv sedmorice mladića u dobi od 17 do 19 godina podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku. Silovanja su se dogodila u periodu od kolovoza prošle do srpnja ove godine.

Kako su prenijeli mediji, mladići su neka od silovanja snimali mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, a jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko koji ju je pretukao u nekoliko navrata.

Policija je zbog sumnje u kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka.

Policija je petoricu mlađih punoljetnika privela prošlog petka, a nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Mladići koje se sumnjiči za višestruko grupno silovanje žive u istom mjestu kao i silovana djevojka, a sudac im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

 

#ZADAR#SILOVANJE#GRUPNO SILOVANJE#SILOVANJE MALOLJETNICE