StoryEditor
Crna kronikaTKO JE KRIV?

Detalji sa suđenja splitskom pomorcu koji je propucao susjeda: policija zanemarila prijave stanara, a on neće u zatvor čak i ako ga osude

20. veljače 2020. - 16:15
Split, 180519. Mosecka 93 B. U zgradi se dogodi pokusaj ubojstva kad je napadac iz vatrenog oruzja ranio Lea Krstulovica u trbuh. Napadaca je policija privela, a istraga je u tijeku. Na fotografiji: zgrada u kojoj se zbio pokusaj ubojstva.Josko Supic/Cropix

Na Županijskom sudu u Splitu održano je suđenje pomorcu P.Ć. (40), koji je u svibnju prošle godine u Mosećkoj ulici iz pištolja u stomak ustrijelio prvog susjeda Lea Krstulovića (39).

Kako mu je dijagnosticiran psihotični poremećaj sa šizofrenim, paranoidnim značajkama te se postupak vodi prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama .

Objava presude je u ponedjeljak, a ukoliko se proglasi krivim ide na liječenje u ustanovu zatvorenog tipa, a ne u zatvor.

Najzanimljiviji dio suđenja, osim nalaza i vještačenja kojim je utvrđeno kako se optuženom pomorcu stanje pogoršalo, bilo je svjedočenje stanarki iz zgrade u Mosećkoj ulici. One su potvrdile ono što je bračni par Krstulović govorio od početka postupka, da su dugo prije pokušaja ubojstva upozoravali policiju na nasilnog susjeda.

- Ja sam osobno kazala policiji iz Prve postaje tko radi probleme i kakve, davno prije ranjavanja susjeda Krstulovića - kazala je svjedokinja.

Izostanak prave reakcije na niz incidenata, među kojima je bilo razbijanje automobila, a zatim i propucavanje svjetla na njemu, doveo je do krvnog delikta koji je Leo Krstulović preživio samo zahvaljujući iznimnom naporu liječnika iz KBC Split.

Nad P.Ć. je prošlog ljeta podignuta optužnica zbog pokušaja ubojstva 18. svibnja 2019. oko 14,35 sati nakon verbalnog sukoba sa susjedom, koji mu se došao potužiti na buku. Iz svog stana je na udaljenosti od oko jedan metar ispalio hitac iz pištolja Češka zbrojovka, kalibar 7,65 mm prema Lea Krstulovića, navelo je Županijsko državno odvjetništvo u optužnici.

Leo Krstulović je zadobio teške i po život opasne ozljede: strijelna rana trbuha, prostrijele slijepog dijela debelog crijeva, izljev krvi u trbušnu šupljinu, izljev krvi iz potrbušnice, prostrjel krila desne crijevne kosti sa strijelnom ranom kože. Optuženi je pištolj nabavio ilegalno preko interneta za 1000 eura.

Kako se potvrdilo na suđenju u četvrtak, optuženi P.Ć. je godinama radio probleme u zgradi u kojoj je stanovao zbog čega je redovno pozivana policija. Pomorac je nakon svih poziva, formalno prijavljen jednom 2018. godine i jednom 2019. godine za prekršaj javnog reda i mira. Dodatne prijave Lea Krstulovića koje su potvrđivali i drugi stanari nisu se ozbiljno shvaćale.

Primjerice, nakon što su mu na parkiralištu zgrade razbijena oba prednja svjetla i staklo na vozačkim vratima vozila Citroen Berlingo u listopadu 2018. godine, odmah je kazao kako je kriv susjed P.Ć.. Policija je došla i uzela komade stakla s tragovima krvi, ali niti mjesecima kasnije kada bi iz obitelji Krstulović nazvali da se raspitaju za slučaj nije bilo pomaka.

Osam mjeseci kasnije, u travnju 2019. godine, dolazi do propucavanja prednjeg svjetla na istom automobilu usred noći i Leo Krstulović odmah prijavljuje svog susjeda.

Policija je tada propustila napraviti razgovor sa P.Ć.-om kao ni pretraga stana mu, a metak su ostavili u svjetlu automobil. Mjesec dana kasnije je Leo Krstulović dobio metak u stomak. Tek u tom trenutku prijave iz Mosećke dobivaju prioritet i na vještačenje odlazi i zrno metka iz trbuha, zrno metka iz svjetla automobila i razbijeno staklo s tragovima krvi s vozila.

U Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Zagrebu utvrdili su da su oba metka ispaljena iz istog pištolja Češka zbrojovka koji je oduzet od P.Ć.-a. Nadalje iz tragova krvi s razbijenog stakla automobila je izoliran DNK koji se podudara s DNK-om izoliranim u uzorku uzetom s unutarnje strane usne šupljine P.Ć.-a.

Uhićeni pomorac je vještačen i zaključeno je da je opasan za okolinu. Vještaci su procijenili kako je sposoban ponoviti teže kazneno djelo zbog čega ga treba smjestiti u ustanovu zatvorenog tipa. Nalaz i mišljenje nad njim su napravili psihijatar i psiholog koji su ga vještačili dok je boravio u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama.

Nakon toga je prebačen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu. Zaključili su kako je neubrojiv i nije sposoban pratiti suđenje jer je pod utjecajem sumanutih ideja i halucinacija. 
 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 10:00