StoryEditor
Crna kronika‘ulov‘ u makarskoj

Policija stala na kraj kradljivcu najmanje četiri automobila. Pitali smo stručnjaka kako se zaštititi: ‘Svako vozilo se može ukrasti, ali ipak ima načina da se to oteža!‘

Piše Dijana Turić
11. veljače 2022. - 14:30

U zadnje dvije godine, točnije od 1. siječnja 2020. do 1. veljače ove godine na području koje pokriva Policijska postaja Makarska, ukradeno je ukupno sedam automobila, od čega čak četiri u zadnja dva mjeseca. Srećom, lopov je pronađen prošlog tjedna, a riječ je o 22-godišnjaku.

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 22-godišnjak jednom tijekom prosinca 2021. godine i tri puta tijekom siječnja ove godine na području Makarske otuđio četiri osobna vozila.

Tijekom kriminalističkih istraživanja policijski službenici su pronašli otuđena vozila i vratili ih vlasnicima, a protiv 22-godišnjaka je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu Split. Među ukradenim vozilima bio je i Renault Megane u vlasništvu volonterke Udruge Šapama od srca, a koji je nestao u Ulici Stjepana Ivičevića u blizini Kauflanda.

Kako navode iz Odjela za odnose s javnošću Policijske uprave splitsko-dalmatinske, od ukupno sedam ukradenih vozila, šest ih je pronađeno i vraćeno vlasnicima dok se za jednim još traga. U pet slučajeva otkriven je i procesuiran počinitelj, a za dvije krađe vozila i dalje je u tijeku kriminalističko istraživanje. U odnosu na marke ukradenih automobila, radi se o tri vozila Volkswagen, dva marke Renault te po jedan Mercedes i BMW.

Bježe od egzotike

Kako zaštititi automobil od krađe pitali smo našeg poznatog prometnog stručnjaka prof. dr. sc. Željka Marušića.

- Apsolutne zaštite nema i svaki se automobil može ukrasti. Alarm, mehanička, električna i elektronička blokada pomažu, ali ima i boljih, učinkovitijih i "mudrijih" načina. Što ih je više, vaš je automobil sigurniji. Pri kupnji automobila birajte marku koja među lopovima ne kotira visoko, za razliku od Volkswagena, Škode, BMW-a, Audija...

Egzotične varijante poput kabrioleta i pick-upa se rjeđe kradu, a lopovi najviše vole automobile koji se lako uklapaju u sredinu: bijele, crne, sive. Alarmom ćete spriječiti da lopov uopće uđe u automobil. CAN alarmi povezani s elektroničkom blokadom mogu se složiti da ih je teško utišati - ističe dr. Marušić.

image
Dr. Željko Marušić
 
Duje Klarić/Cropix


- Tu je i elektronička i električna blokada - vrlo je učinkovita i kao zasebna mjera, jer blokira električnu pumpu goriva i elektropokretač. Dobro je rješenje da se ugradi u sklopu alarma, još bolje ako se ugrade dva odvojena sustava, dakle da elektronička blokada, koja deaktivira strujno napajanje za gorivo i paljenje, bude zaseban sustav. Tada treba imati dva odvojena "pametna ključa", sebi malo otežavate život, ali lopovu će krađa postati "mission impossible". A kako će svaka blokada blinkati posebnom "ledicom", vjerojatno će odustati čim ih ugleda.

Postoji i učinkovito, klasično rješenje: skriveni električni prekidač za paljenje. Treba paziti da ga možete aktivirati neprimjetno, da lopov koji vas eventualno promatra ništa ne "skuži" - savjetuje dr. Marušić.

Graviranje stakala

- Mehanička blokada poput najjednostavnije kuke za volan, kradljivcu će poručiti da traži lakšu metu, a najbolje su mehaničke blokade mjenjača, podjednako za mehanički i automatski mjenjač - ističe dr. Marušić, te dodaje kako su kombinacija elektroničke i električne te mehaničke blokade s alarmom najučinkovitije rješenje.

Nadalje preporučuje i graviranje registracijske oznake na sva stakla, premještanje OBD priključka, otvaranje haube na drugi način, ugovaranje satelitskog praćenja vozila u slučaju ako imate skupi automobil, te ostavljanje mobitela na skrivenom mjestu u automobilu radi lakšeg praćenja.

- Elektronički ključ obavezno držite u kutiji, Faradayevu kavezu koja blokira signal, i kući i u kafiću, i na poslu, da vam lopovi dekoderom ne uhvate signal i - zbogom autu. Ako nemate kutiju dobro je i zamatanje ključa u foliju od čokolade. Dobro sredstvo odraćanja je i naljepnica koja pokazuje koji je alarm ugrađen.

Pripazite kada zaključavate automobil da se čuje "klik" i vidite blinkanje žmigavaca, jer lopovi blokiraju signal i auto ostane nezaključan. Pripazite i ako primijetite nešto sumnjivo, vozilo koje vas prati, i prijavite policiji, a ključeve, mehaničke ili elektroničke, ne ostavljajte djelatnicima praonica i servisa u koje nemate stopostotno povjerenje - ističe dr. Marušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 11:42