StoryEditor
Crna kronikakazneno djelo

Podignuta optužnica protiv vlasnika apartmana u Zadru koji je odbio gostoprimstvo homoseksualnom paru 

Piše JL
1. listopada 2019. - 00:37

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 66-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela protiv ljudskih prava i temeljnih sloboda povredom ravnopravnosti.

Riječ je o vlasniku apartmana u Zadru, koji se u fokusu javnosti našao prošlog ljeta nakon što je otkazao gostoprimstvo homoseksualnom paru iz Brazila, javlja Jutarnji.

"Okrivljenika se tereti da je 5. kolovoza 2018. kao vlasnik apartmana u Zadru, nakon što je prethodno brazilski državljanin preko mrežne stranice namijenjene rezervaciji smještaja (aplikacija), rezervirao za sebe i svog supruga smještaj u njegovom apartmanu u Zadru; počinio navedeno kazneno djelo iako svjestan da je drugim osobama zabranjeno uskratiti uslugu smještaja zbog drugačijeg spolnog opredjeljenja.

Tereti ga se da je, kad mu je oštećenik preko aplikacije predočio da traži dupli krevet za gay par, preko iste aplikacije odgovorio oštećeniku da je odbijen i da on ne uzima homoseksualce u apartman te da otkaže svoju rezervaciju, čime je povrijedio pravo oštećenika na dostupnost smještaja pod jednakim uvjetima kao drugim građanima", stoji u priopćenju DORH-a.

Iznajmljivač je Fabianu Vallimu, koji je preko servisa Booking.com rezervirao smještaj u njegovom apartmanu, poručio da ne prima homoseksalce i zatražio od njega da otkaže rezervaciju. Međutim, Brazilac je to odbio i odgovor podijelio na društvenim mrežama, a o svemu je obavijestio i Booking. Oni su pak njegove apartmane izbrisali iz svoje ponude, jer se takav potez kosi s njihovom politikom, a isto je učinio i Airbnb.

Iznajmljivač iz Zadra u danima koji su uslijedili nije baš iskazivao žaljenje zbog svog postupka.

''Imam pravo na svoj život i svoje odluke'', kratko je poručio gospodin novinarima Jutarnjeg, a potom i poklopio slušalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 14:29