StoryEditor
Crna kronikaLEŽERNO POSLOVANJE

Oštetio državu za 5,5 milijuna kuna: splitski poduzetnik utajio porez, nije vodio ni poslovne knjige, a u muljaži se udružio s partnerom iz Srbije

Piše Marko Didić
9. kolovoza 2020. - 08:24
Porezna uprava razotkrila je nezakonite radnje splitskog poduzetika koji 26 mjeseci nije platio pretporez niti je tijekom poreznog nadzora dostavio potrebne računeNikola Vilić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Djelatnici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske prijavili su Ivana Č. zbog više kaznenih djela utaje poreza i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
Njega se sumnjiči da je kao vlasnik i direktor tvrtke TD: SWEETS d.o.o. iz Splita oštetio državni proračun Republike Hrvatske za iznos od pet milijuna i 461 tisuću kuna.

Sumnja se da je to napravio u vremenskom razdoblju od početka 2017. godine do 28. veljače 2019. Ivana Č. se tereti, dakle, da u vremenu od 26 mjeseci na primljene isporuke dobara i usluga koje su dolazile njegovu trgovačkom društvu nije platio pretporez u navedenom iznosu niti je tijekom poreznog nadzora dostavio ulazne račune koji bi predstavljali osnovu za odbitak pretporeza za koji iznos je stekao nepripadajuću imovinsku korist za svoje trgovačko društvo SWEETS, a za isti iznos oštetio državu Hrvatsku.

No, to nije sve, jer je prijavljeni Ivan Č. u dogovoru s državljaninom Republike Srbije Mihajlom B. istome dana 25. travnja 2019. (dakle, kada su porezni organi otkrili mućke s pretporezom i utajom) fiktivno prodao poslovne udjele u svoju firmi s ciljem da oteža preglednost poslovanja ili imovinskog stanja svog društva koje su opasno počele češljati nadležne službe.

Mihajlo B. je nakon te fikitivne prodaje proveo i promjenu sjedišta tvrtke TD: SWEETS i istu registrirao na adresi Vukovarska 148 a na kojoj se to društvo nikada nije nalazilo te time onemogućio poreznom tijelu pregled poslovne dokumentacije tijekom poreznog nadzora istog društva.

Ova tvrtka osnovana je 2014. godine, a registrirana je za djelatnosti pripreme i usluživanja pića.
Temeljni kapital poslovnog subjekta financiran je potpuno domaćim kapitalom, a u prethodnom razdoblju nije mijenjan iznos temeljnog kapitala. SWEETS d.o.o. je 2018. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 14.803.978 kuna, što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 13.103.567 kuna u odnosu na prethodno razdoblje, kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 1.700.411 kuna.

Poslovni subjekt je tekuće godine poslovao s neto dobiti, dok je prethodne godine poslovao s gubitkom. SWEETS d.o.o. je u 2018. ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od 42.022 kuna, dok je ostvarena neto marža iznosila 0,28 posto. Poslovni subjekt SWEETS d.o.o. u 2018. nije povećavao ni smanjivao broj zaposlenih, a imao je jednog zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. rujan 2020 15:15