StoryEditor
Crna kronikaAtraktivni kvadrati

Mutan posao oko legalizacije vile na Bačvicama: trojka uhićena u velikoj akciji USKOK-a dovedena pritvorskom nadzorniku u Split, četvrti osumnjičeni za davanje mita i dalje je izvan Hrvatske

Piše Katarina Marić Banje
17. travnja 2019. - 15:25

NOVIJE

Završeno je ispitivanje trojice privedenih zbog navodnog davanja mita za legalizaciju dijela novoizgrađenog objekta Vila Harmony u Splitu. Josip Bienenfeld, načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva, Borislav Bašić, prokurist splitske tvrtke Špinut i Željko Korica, bivši inspektor u Ministarstvu graditeljstva, sada pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu iznijeli su svoje obrane u splitskom USKOK-u i odgovarali na pitanja tužiteljice.

Sada se čeka hoće li USKOK ići s prijedlogom za istražni zatvor

RANIJE

Trojica uhićenih u uskočkoj akciji u Zagrebu zbog sumnje u davanje i primanje mita radi legalizacije 55 metara četvornih u "Vili Harmony" koju je na splitskim Bačvicama izgradila tvrtka Špinut, privedeni su u Split.

Josipa Bienenfeld, načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva, Borislav Bašić, prokurist splitske tvrtke Špinut i Željko Korica, bivši inspektor u Ministarstvu graditeljstva, sada pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu iznijet će svoje obrane u regionalnom uredu USKOK-a u Palači pravde u Splitu. Četvrti osumnjičeni je Zoran Sikirica, član uprave splitske tvrtke i bivši direktor HYPO banke, koji se trenutno nalazi u Izraelu.

Osumnjičeni za davanje mita: otkrivamo tko su Dalmatinci privedeni u velikoj akciji USKOK-a u Splitu i Zagrebu, investitor hotela na Bačvicama jedini je izbjegao uhićenje, evo gdje se trenutno nalazi

Trojica su u 9,30 sati dovedeni pritvorskom nadzorniku u policiji te čekaju dovođenje na dorh u ured USKOK-a.

Uskočka tajna akcija trajala je nešto više od mjesec dana, a osim mjera nadzora snimanja telefonske i mobitel komunikacije, provodili su se izvidi u nizu institucija u Splitu. Tako su inspektori PNUSKOK-a obišli i građevinsku inspekciju te nadležne odjele gradske uprave.

USKOK sumnjiči splitski dvojac da su namjeravali dati mito kako ne bi bilo problema s pozitivnim mišljenjem Ministarstva graditeljstva za 55 kvadrata novoizgrađenog hotela koji su bili nelegalni odlukom Općinskog suda u Splitu. Bez legaliziranja tog dijela nisu mogli dobiti uporabnu dozvolu. Željko Korica se sumnjiči da je kao bivši inspektor ministarstva bio posrednik do Josipa Bienenfelda. Za legalizaciju spornog dijela nužno je bilo pozitivno mišljenje Ministarstva graditeljstva.

Izdvojeno

06. srpanj 2020 06:03