StoryEditor
Crna kronikamarković bio u pravu

Mladići koji su bili osumnjičeni za grupno silovatelje nisu smjeli završiti 'iza rešetaka'? Ustavni sud tvrdi da su petorki povrijeđena prava, za sve je kriv pritisak javnosti

21. studenog 2019. - 11:21

Ustavni sud RH u srijedu je i službenom objavom na svojim stranicama potvrdio da je sudac istrage Županijskog suda u Zadru Ivan Marković bio u pravu kada je petorici mlađih punoljetnika osumnjičenih za višestruko grupno silovanje maloljetnice iz okolice Zadra, nakon uhićenja, istražni zatvor zamijenio mjerama opreza.

Štoviše, utvrđeno je da je petorci rješenjem Županijskog suda u Zadru od 17. listopada kojim su, samo 24 sata prije najavljenih velikih prosvjeda “Pravda za djevojčice”, ipak završili u zatvoru, povrijeđeno ustavno pravo na slobodu.

- Utvrđuje se da im je u razdoblju od 17. listopada do 11. studenoga 2019. bilo povrijeđeno pravo na slobodu, zajamčeno člankom 22. Ustava Republike Hrvatske rješenjem Županijskog suda u Zadru od 17. listopada 2019. - navodi se u rješenju Ustavnog suda.

Osumnjičeni za grupno silovanje maloljetnice u okolici Zadra ipak završili u pritvoru, privedena sva petorica; Roditelji jednog od mladića negodovali: Prava istina tek će se saznati

Zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihova mjesta, mladići su uhićeni 4. listopada. U policijskoj istrazi je utvrđeno da su silovanja snimali i mobitelom, čime su godinu dana ucjenjivali djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane.

Nakon što ih je ispitao, sudac Marković ih je pustio na slobodu uz mjere opreza. Zaključio je da opasnosti od ponavljanja djela nema, a što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke i žrtvu među njima, zaključio je da opasnost postoji, te je istražni zatvor zamijenio mjerama zabrane približavanja, te komuniciranja s žrtvom te javljanja u policijsku postaju dva puta mjesečno.

Obrazložio je tada da je njegova odluka ispravna, te da ju je donio po svojoj procjeni na temelju stanja spisa, odnosno priloženih dokaza policije, uz kaznenu prijavu i odvjetnika osumnjičenih.

Na njegovu odluku žalilo se tužiteljstvo, a samo 24 sata prije najavljenih prosvjeda protiv odluke suca, Vijeće Županijskog suda u Zadru, u sastavu sudaca Enke Moković, Marijana Bitange i Borisa Babića, kao predsjednika vijeća, preinačilo je Markovićevu odluku i odlučilo petoricu mladića vratiti u zatvor na mjesec dana.

Petorka osumnjičena za grupno silovanje u Zadru puštena iz istražnog zatvora; Odvjetnica žrtve: Moja branjenica i njeni roditelji se boje

Zastupnici optuženih mladića i danas tvrde da je sudac Marković napravio ono što je jedino mogao, odnosno da je postupio u skladu sa zakonom i pustio osumnjičenike na slobodu jer drugog izbora nije imao.

- Odluka je donesena dva dana nakon što su nestali razlozi za istražni zatvor. Samim time odluka ima deklarativni karakter, te više pruža nekakvu zadovoljštinu osumnjičenicima. Ono što je nama bilo bitno kao obrani jest da pošaljemo sudu jasnu poruku da nećemo tolerirati odstupanja od bilo kakvih zakonom propisanih procedura - izjavio je odvjetnik Boris Grgić.

Iako je samo njegov branjenik podnio tužbu Ustavnom sudu, odluka se, kažu njihovi odvjetnici, odnosi na sve osumnjičenike, te su svi dobili isto rješenje na svoje adrese. Iz rješenja Ustavnog suda, kažu odvjetnici, može se iščitati kako je Vijeće mladićima odredilo pritvor bez pravnog obrazloženja.

Iako se odlukom Ustavnog suda može zaključiti kako je Vijeće Županijskog suda donijelo odluku pod priskom javnosti, Ustavni sud je odbio dio iste žalbe koji se odnosi na prigovor o nepristranosti suda. To znači da Županijski sud u Zadru i njegov sastav jamče dovoljno sigurnosti, kojom isključuju svaku opravdanu sumnju u eventualnu pristranost suda.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 21:53