StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDA ZA ZLOČIN

Mladić koji je nožem ubio oca doznao kaznu; Sestra: ‘Na dan ubojstva primila sam šokantan SMS‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
22. prosinca 2023. - 15:18

Dvije godine od ubojstva Zvonka Kovačeca (56) kuhinjskim nožem u kući u Općini Hum na Sutli, na Županijskom sudu u Zagrebu, njegov sin Hrvoje (26) nepravomoćno je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora. U kaznu će mu biti uračunato mjesec dana koje je do sada proveo u istražnom zatvoru, a ujedno mu je određena i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu. Također, mora podmiriti i 21.951 eura sudskih troškova u što je uključeno sedam različitih vrsta vještačenja.

Tužiteljstvo je Kovačeca optužnicom teretilo za ubojstvo, međutim, tijekom sudskog postupka, a na osnovu provedenih dokaza, sudsko vijeće je mijenjalo činjenični opis djela prekvalificiravši ga u usmrćenje jer je optuženi zbog očeva postupanja tijekom duljeg vremenskog perioda „doveden u stanje dugotrajne patnje”.

Kao otegotne okolnosti uzeta mu je u obzir činjenica da je došlo do lišavanja života, kao i da je svojim postupanjem nanio štetu i svojoj obitelji u vidu posljedica jer je, unatoč svemu, svojoj majci oduzeo supruga, sestrama i sebi oca... Olakotna okolnost za sud je, pak, njegova smanjena ubrojivost u bitnoj mjeri u vrijeme kaznenog djela kao i ranija neosuđivanost.

- Tijekom sudskog postupka utvrđeno je da je osumnjičeni učestalo duži vremenski period svjedočio očevu vrijeđanju i napadima na majku koju je uvijek pokušavao braniti verbalno. Od svjedoka smo čuli da je oštećeni djeci prijetio nožem i da će uzeti plinski pištolj, a izvanbračnu suprugu okrivljenog je pitao za seksualni odnos. Okrivljeni je sve to potiskivao akumulirajući anksiozni naboj i sve je izbilo na površinu kada se u svome stanu posvađao s ocem koji ga je prvi primio za majicu u predjelu prsa. Zatim ga je počeo gurati te je okrivljeni s kuhinjskog pulta uzeo kuhinjski nož dužine oštrice i ubo oca u nadlakticu te u leđa iznad lopatice. I ono što je prethodilo tom činu treba staviti u cjelokupni kontekst njihova zajedničkog života, a ne sam događaj promatrati izolirano – rekla je obrazlažući presudu predsjednica sudskog vijeća navodeći da su utvrđena sva bitna obilježja kaznenog djela usmrćenja te da će ovakva presuda ispuniti funkcije specijalne i generalne prevencije. Zaključila je pritom i da je konzumacija alkohola sporadično doprinijela počinjenju kaznenog djela.

Podsjetimo, riječ je o hororu koji se odvio u večernjim satima 29. prosinca 2021. u kući Kovačecovih kada su se otac i sin posvađali. Svađa je prerasla u fizički sukob tijekom kojeg je osumnjičeni s kuhinjskog pulta uzeo nož oštrice 14 cm i ubo oca u nadlakticu te u leđa iznad lopatice. Obojica su u inkriminirano vrijeme bila pod utjecajem alkohola, a optuženi se za smrt oca ne smatra krivim jer smatra da ga je kobnu večer otac doveo do kompletnog ludila i to dan nakon što je njegovu djevojku dirao po nozi i pitao je za seks.

"Moja cura i ja smo se na katu svađali, a otac je došao gore i rekao da se tako ne možemo ponašati u njegovoj kući. Krenula je svađa i naguravanje te sam najednom uzeo nož. Nisam to htio napraviti, ali s njim se više nije moglo izaći na kraj jer je mjesec dana bio pijan i mislio sam da će otići ako vidi nož. Nisam znao da mu je nož završio u nadlaktici već sam mislio da se samo porezao. A kad sam shvatio da mi otac umire, pao mi je mrak na oči i uopće se ne sjećam tko je zvao Hitnu...." - branio je optuženi svoje poteze.

Optuženikova majka i sestra, koje nisu svjedočile samom činu ubojstva, tijekom suđenja su opisale vrlo uznemirujuće dijelove suživota sa pokojnim muškarcem kojem je odavanje alkoholu bila svakodnevica.

- Tog dana je bratova djevojka nazvala mog muža pa sam otišla do kuće. Dok sam išla po stepenicama s vanjske strane, vidjela sam kapljice krvi, a po ulasku unutra, na unutarnjem stepeništu je ležao otac. Brat je bio izvan sebe i ništa nije odgovarao. Zvala sam muža da ode po mamu na posao, a kad je mama stigla bila sam uz nju. Oko tate su bila dva bratova prijatelja koji su mu pokušavali pomoći, svi su se čudili zašto Hitne toliko dugo nema, a Hrvoje je u jednom trenutku došao do mame i zagrlio ju te joj rekao: ‘Žao mi je mama, nisam to imao namjere napraviti.‘ Zatim ga je policija maknula. To jutro, inače, majka mi je bila poslala SMS da je tata dan ranije pitao bratovu curu za seks. Ostala sam šokirana, a majka je samo ponavljala kako ne zna više što činiti s njegovim alkoholizmom - posvjedočila je sestra optuženog prisjetivši se kako je Hrvoje u djetinjstvu često znao braniti majku kad ju je otac tukao.

Supruga pokojnog je također kroz suze otkrila uznemirujuće detalje iz prošlosti pa i kad ju je partner gađao stolicama i tukao, a policiji ga nikad nije prijavila jer je mislila da će se popraviti, da će biti bolje...

Na suđenju su još saslušana i dva člana šire obitelji i dvojica optuženikovih prijatelja i svi su oni, svaki na svoj način, po dojavi optuženikove partnerice A.K. došli u kuću strave te su pokušavali pomoći unesrećenom. Okretali su ga, oživljavali, davali mu umjetno disanje, masirali mu srce i polijevali vodom, zvali Hitnu... Nažalost, sve je to bilo uzalud.

Alen B. je sa optuženim dugogodišnji prijatelj te se prisjetio kako ga je kobnog dana nazvala Hrvojeva cura i da je bila u suzama.

- Rekla mi je da joj je Hrvoje došao na posao, da je vikao da ju vara ali i da ju je njegov otac Zvonko pitao za seks. Pola sata kasnije zvala je i rekla da je Hrvoje pijan u kafiću pa smo Siniša i ja krenuli im u susret. Mimoišli smo se s Hrvojem na cesti, da bi navečer tog dana Hrvojeva cura poslala poruku: ‘Dolazi, Hrvoje maše nožem‘. Siniša i ja smo otišli do kuće. Hrvoje je plakao, cura ga je grlila, rekao je da mu je dosta svega i da ne može više te da Zvonko dolje leži. Zvonko je bio u krvi, a u ruci je držao telefon. Zvali smo Hitnu i rekli su mi da nađem ranu iz koje krvari. Kad smo ga okrenuli našli smo ranu na lopatici. Uzeli smo ručnik i pritisnuli mu je. Davao sam mu umjetno disanje, a Siniša mu je masirao srce. Onda je došao i Stjepan koji je pomagao oživljavati – ispričao Alen B. dodajući da mu je Hrvoje prišao i zagrlio ga plačući.

- Hrvoje je bio izvan sebe, a njegova cura je rekla da se posvađala sa Hrvojem prije toga, da je onda došao Zvonko i stao između. I da je uzeo nož. Obiteljski odnosi su mi se, inače, činili idealni i do toga dana, povjerio se Alen B., koji nije znao za njihove probleme.

Drugi optuženikov prijatelj Siniša M. otkrio je da je doživio šok po ulasku u kuću kad je vidio nogu osobe koja leži.

- Zvonko je teško disao, hroptao je. Pa naglo prestao i opet prodisao. Najednom je naišla Hrvojeva baka i počela vrištati pa onda i Stjepan. Mi smo ga oživljavali, a Hrvoje je bio ispred kuće. Prišao mi je, rasplakao se i pitao me: ‘Hoćemo li biti i dalje prijatelji?‘ Rekao sam mu da hoću. Njihovi obiteljski odnosi su mi se činili ok, Hrvoje mi se nije žalio, a bivša Hrvojeva djevojka s kojom ima dijete mi je jednom rekla da su se potukli ali se inače nije ni ona žalila - kazao je Siniša M.

Stjepan H., tetak optuženog, otkrio je da je Hrvoja kobnog trenutka po dolasku do kuće zatekao na stepenicama kraj djevojke i oboje su plakali.

- Hrvoje mi je rekao da se posvađao s ocem. Otišao sam gore i vidio Zvonka golog u gaćama, na leđima. Davao sam mu umjetno disanje. Bilo je kao da pušem u praznu vreću. Izašao sam van i rekao svima: ‘Čovjek je mrtav‘. Zaplakali su svi, Hrvoje kao da do tada nije bio svjestan da mu je tata mrtav jer je govorio: ‘Sve bu dobro‘. U toj obitelji glavni je problem alkohol. Kad su bila obiteljska okupljanja Zvonko je pio previše i bio je nasilan kad pije. Bio je i u Domovinskom ratu pa je znao pritom spominjati puške, bombe i noževe. Šaku je izgubio pucajući iz možnara. Ne razumijem zašto taj dan Zvonko i Hrvoje nisu došli na rođendansku proslavu unuke odnosno nećaka – zapitao se Stjepan H. Njegova kćer Ines se, pak, prisjetila da u vrijeme horora u kući Hrvoje nije bio priseban. Bio je u šoku, tresao se i imao izbuljene oči, a kad je vidjela da ide "prema šanku kuće, uzeo je novčanik i brojao novac koji je imao".

- Tražio je još novca jer je rekao da sada ide u zatvor. Ispred kuće on i djevojka dok su stajali, Hrvoje mi je rekao: ‘Ti ne znaš što je meni tata napravio dan ranije‘. Iz djetinjstva pamtim dok sam dolazila k baki, da su se u toj obitelji često svađali. Zvonko je pio pa omalovažavao i vrijeđao suprugu i djecu. Pričala mi je to i moja majka, samo što su oni, inače, kao obitelj vrlo šutljivi jer je to što im se događalo bila sramota – zaključila je, pak, Ines H.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:04