StoryEditor
Crna kronikaspas u zgradi suda

Mamić i Prodanović napadnuti usred Splita, letjele boce i bengalke

Piše Marijo Kavain, PSD, Hina
31. svibnja 2016. - 15:55
mamic00

Bengalkama i bocama dočekan je u utorak Zdravko Mamić pri dolasku na Prekršajni sud u Splitu. Dobrodošlicu su mu priredila dvojica zamaskiranih muškaraca, no bačena pirotehnika je promašila cilj – umjesto automobila Zdravka Mamića, stradao je automobil jednog djelatnika Porezne uprave. Baklja je razbila stražnje staklo na njegovom renaultu clio, no srećom nije se aktivirala pa nije ni izbio požar na vozilu.

Zdravko Mamić i odvjetnik mu Čedo Prodanović spas su pronašli u zgradi Prekršajnog suda, njihov vozač je automobil prebacio na sigurno, a iz incidenta su promptno pokušali izvući i nekakvu korist. Zatražili su da se spis preseli na sud u Zagrebu jer im je očito u Splitu život ugrožen te se ne osjeća sigurno.

Sudac je to odbio, pa su tako Mamić i Prodanović ogorčeni napustili sudnicu prije nego su saslušana dva svjedoka, zaštitari sa stadiona na Poljudu koji su nazočili poznatom Mamićevom divljanju i potom okršaju s Ivom Begom tijekom utakmice Hajduka i Dinama.

Pozvao se Mamić pri tom i na ekonomičnost, jer osim suda u Splitu ima posla i na sudu u Osijeku, a i u Zagrebu, no suđenje unatoč tim prigovorima ostaje u Splitu. Prije nego su napustili sudnicu, Prodanović je prigovorio kako nisu uspjeli pregledati dokaz kojeg je priložila policija, odnosno videosnimku incidenta u svečanoj loži Poljuda.

Ustvrdili su kako su od nekoliko datoteka uspjeli otvoriti samo jednu, pa će se od policije zatražiti da se snimka ponovno dostavi.

Inače, Zdravko Mamić uopće nije obvezan dolaziti na ročišta. Njegova nazočnost nije nužna nakon što je već iznio obranu, pa je to i jedan od razloga zbog kojih se suđenje neće prebaciti u Zagreb. Njegov branitelj je predložio jučer i saslušanje desetak novih svjedoka, no o tome će sud odlučiti nakon što budu saslušana dva naknadno predložena svjedoka od strane tužitelja, odnosno Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Taktika s brojnim svjedocima, uglavnom zaposlenicima Dinama ili HNS-a, Mamiću je već jednom upalila u sličnom postupku, za izgred na stadionu RNK Splita. Kako se svjedoci nisu pojavljivali, predmet je otišao u zastaru.
U ovom slučaju, o novim svjedocima će se odlučiti naknadno.

U PU splitsko-dalmatinskoj potvrdili su nam da su dojavu o događaju zaprimili oko 13 sati. Prema dojavi, dvije su mlađe osobe bacale pirotehnička sredstva, a dok je policija stigla, već su pobjegli. Oko zgrade suda odmah se stvorilo 20-tak policajaca, obavljen je i očevid, pa valja vidjeti da li će biti kakvih korisnih tragova.

Zdravko Mamić i Čedo Prodanović su nakon svega Split napustili u pratnji policije.

Prodanović: Mamiću sude da je ugrozio navijače, a pod policijskom je pratnjom ispraćen sve do Šibenika

- Mene više ne može ništa iznenaditi u ovoj državi. Sve su opcije otvorene. Čim smo izašli iz auta, počele su letjeti rakete i bengalke. Poslije su nam kazali da su bacali i boce, ali mi to u prvi trenutak nismo primijetili. Napadače nismo vidjeli. Bili su prekoputa, nešto su i vikali, no ja nisam čuo točno što. Pogodili su automobil koji je bio parkiran u blizini, čovjek ga je kupio prije mjesec dana na kredit. Srećom ta bengalka se nije aktivirala - rekao je za Index Čedo Prodanović.

- Besmisleno je da se protiv Mamića uopće vodi ovaj postupak, a pogotovo još u Splitu. Mislim da je taj slučaj ranije trebalo delegirati nekom drugom sudu. Mi ćemo svakako zatražiti od Visokog prekršajnog suda da se suđenje premjesti u Zagreb. Što reći nakon ovog napada? Došli smo do totalne negacije ovog postupka. Mamiću sude da je ugrozio navijače, a pod policijskom je pratnjom ispraćen sve do Šibenika.

- Ja sam na snimci sa stadiona vidio čovjeka, devet minuta se pokušavao probiti da se razračuna sa Mamićem. Mahao je rukama, prijetio, ali njega nema u postupku. Interesantniji je Mamić. Baš me zanima hoće li pronaći ovu dvojicu koji su danas bacali rakete i bengalke - kazao je za Index Prodanović.

Baldasar i Pavasović osudili napad

Povodom napada na  Mamića i Prodanovića priopćenjem za medije oglasio se i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar:

- Osuđujem današnji huliganski čin u kojem su napadnuti gospodin Mamić i gospodin Prodanović,  a kojim se narušava ugled grada Splita i naših građana. Želimo živjeti u sigurnom gradu u kojem ljudska prava i slobode nemaju alternative i svaki napad na bilo koga i iz bilo kojeg povoda i razloga nema opravdanja, spada u divljaštvo koje u Splitu nikada neće biti prihvaćeno ni dobrodošlo.  

Pustimo pravosuđe da odradi svoj posao u skladu sa svojim nadležnostima. Isto tako vjerujem da će policija brzo reagirati i pronaći počinitelja/e ovog nedopustivog napada - stoji u izjavi Baldasara.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za Hinu je izjavio da "što god tko mislio o Zdravku Mamiću sasvim je sigurno da ga nitko nema pravo fizički napadati, te je takav postupak apsolutno za svaku osudu". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 13:45