StoryEditor
Crna kronikaKARTELSKI SPORAZUM

Kladioničari: Linić nas je natjerao da naplaćujemo od igrača

Piše PSD.
26. siječnja 2016. - 17:53
Zbog toga što su u ožujku 2014. godine sklopili zabranjeni kartelski sporazum vezan uz obračun manipulativnog troška, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je pet kladionica u Hrvatskoj i izrekla im upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od 9,7 milijuna kuna.

AZTN je utvrdio da su Favorit sportska kladionica, Germania Sport, Prva sportska kladionica, Super Sport i Bolus zabranjenim sporazumom ozbiljno narušile tržišno natjecanje i oštetile potrošače.

Manipulativni trošak

AZTN je, navodi se, temeljem izravnih dokaza nesporno utvrdio da su se navedeni poduzetnici, na sjednici Udruge sportskih kladionica održanoj 26. ožujka 2014., dogovorili o budućem načinu obračuna manipulativnog troška u igrama na sreću u Hrvatskoj. Dogovor se počeo primjenjivati 1. travnja 2014., čime je sklopljen zabranjeni sporazum kojim je tržišno natjecanje narušeno u razdoblju od ožujka 2014. do studenoga 2015. godine.

‘Činjenica da manipulativni trošak nije uređen propisima i u potpunosti je fakultativan, što su u očitovanjima potvrdili i priređivači igara klađenja, daje mogućnost priređivačima igara da se u svojoj ponudi natječu različitim visinama manipulativnog troška, što je ovim dogovorom bilo isključeno’, stoji u priopćenju AZTN-a.

Ocjenjuje se da njihov dogovor predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja budući da je riječ o dogovoru o sastavnom elementu cijene.

Pritom je, ističe se u priopćenju, dogovoreni novi način izračuna manipulativnog troška nepovoljniji za potrošače od onoga koji se primjenjivao prije 1. travnja 2014. Taj se trošak ranije obračunavao kao postotak od uloga, a nakon sklapanja sporazuma, kao postotak od uplate.

‘S obzirom da usluge sportskih kladionica potrošači koriste kako bi ostvarili dobitak u igrama klađenja, smanjenje uloga zbog promjene načina obračuna manipulativnog troška predstavlja i smanjenje mogućeg dobitka. Istodobno su priređivači igara na sreću umanjenjem uloga igrača temeljem novog obračuna manipulativnog troška ostvarili veći prihod’, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je pri izricanju upravno kaznenih mjera AZTN, uzevši u obzir težinu povreda te otegotne i olakotne okolnosti, procijenio da će iznosi upravno-kaznenih mjera, uz posebni imati i opći preventivni učinak kao upozorenje svim drugim poduzetnicima da se ne upuštaju u povrede propisa o tržišnom natjecanju.

Nazvali smo predsjednika Udruge sportskih kladioničara Hrvatske Mateja Miloša koji nam je rekao da će udruga reagirati na ovu kaznu priopćenjem u utorak, a oko cijelog posla angažirali su i glasnogovornika - uglednog televizijskog sportskog novinara Željka Velu.

Postupak poništenja

Iz izvora bliskim kažnjenim kladionicama doznajemo da se one ne mire sa plaćanjem ove kazne nego će na Upravnom sudu pokrenuti postupak poništavanja ove odluke AZTN-a.

- Sve je krenulo od 1. travnja 2014. godine kada je država uvela porez na dobitke kojeg nam je svima nametnuo tadašnji ministar financija Slavko Linić. Od tog datuma su se kladionice uskladile za zakonom i od tog dana naplaćuju igraču osnovicu plus pet posto od uplate kao što je zakon potpisao.

Do tada se od uplate oduzimalo pet posto i kladionice su tu razliku namirivale same prema državi i bile u gubitku, govore naši izvori iz vlasničkih struktura ovih kladonica koji su inače ogročeni odnosom Milanovićeve vlasti prema kladionicama.

“Oni su kladionice doživljavali kao krave muzare koji pune državni proračun”, smatraju vlasnici.

Marko Didić

To su bile pojedinačne odluke poduzetnika, a ne udruživanje u kartel

Udruga sportskih kladionica dala je u utorak kratko priopćenje nakon što je objavljena vijest da ih je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja AZTN kaznila sa 9,7 milijuna kuna zbog udruživanja u kartel i sklapanja jedinstvenog sporazuma vezan uz obračun mainipulativnog troška šime su po mišljenju Agenicje oštećeni kladitelji.

U priopćenju kojeg je poslao novinar Željko Vela stoji:

Zahvaljujemo na vašem upitu, te vas obavještavamo kako nema govora o udruživanju u kartel, već o pojedinačnim odlukama poduzetnika. Odluka Agencije će se poštovati, dok će svaki pojedinačni poduzetnik (priređivač igara na sreću klađenja) poduzeti odgovarajuća pravna sredstva u svrhu zaštite svojih interesa, stoji u priopćenju Udruge sportskih kladionica.

M.DIDIĆ
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 21:40