Crna kronikaafera remorker

Kalmeta oslobođen krivnje: bivši Sanaderov ministar nije kriv za izvlačenje novca iz HAC-a; Njegovi suradnici idu u zatvor, moraju vratiti milijune

Piše Marina Karlović Sabolić

Teretilo ga se da je izgradio kriminalnu piramidu. Da je iskoristio svoju političku moć da izvuče novac iz hrvatskih autocesta. I da se, zajedno sa suradnicima, okoristio za otprilike 15 milijuna kuna.

Bivši ministar mora, prometa, pomorstva i veza u Vladi Ive Sanadera Zadranin Božidar Kalmeta danas je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođen. Aktualni zamjenik glavnog tajnika HDZ-a od početka je tvrdio da je žrtva političkog progona. USKOK za sada nije uspio dokazati da je Kalmeta kriv za ono za što je 2016. bio optužen.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac je u četvrtak suoptužene Milivoja Mikulića, Stjepka Bobana i Damira Kezelea proglasila krivima. Mikulić je nepravomoćno osuđen na 3 godine zatvora, Boban na 2 godine, a Kezele na 3 i pol godine. U kaznu im se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru.

Mikulić mora vratiti 2,6 milijuna kuna nezakonito stečene imovinske koristi, a Kezele 730.000 kuna. Mikulić mora u roku od 15 dana pod prijetnjom ovrhe vratiti spomenuti iznos, a Kezeleu se s njegova računa u Erste banci oduzima imovina u vrijednosti od 95.000 eura.

Uz Kalmetu, oslobođeni su i Zdravko Livaković, bivši državni tajnik te predsjednik NO HAC-a, građevinari Miroslav Bunić i Petar Pečin te  Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić iz HAC-a i HC-a.

USKOK je u optužnici teretio Kalmetu da je povezao i organizirao kriminalnu grupu u sklopu koje je iz HAC-a i HC-a - preko tvrtke Igora Premilovca „Remorker“ - od 2005. do 2010. godine izvlačen novac. I to na način da su od izvođača radova tražili mito.

Dio novca, oko 200.000 eura i 3,6 milijuna kuna, Premilovac je zadržao za sebe. Ostali optuženici su se, uvjeravao je USKOK, okoristili za 14,1 milijun kuna te 800 tisuća eura: od tog novca jednom im je prilikom isplaćeno milijun kuna u gotovini.

Kalmeta se zbog ove USKOK-ove optužnice morao odreći i mandata zadarskog gradonačelnika. No SDP nije iskoristio priliku: na lokalnim izborima 2017. na tu je poziciju uvjerljivo izabran HDZ-ovac Branko Dukić.

Osim ovog procesa, Kalmeti se sudi i u jednom kraku afere Fimi medija. Onom u kojemu je USKOK tadašnje Sanaderovog ministra teretio da je od tvrtke „Fimi medija“ Nevenke Jurak naručio snimanje propagandnog filma “Prometna renesansa Hrvatske”. I pritom ga platio 600 tisuća kuna iako nikada nije javno prikazan.

#BOžIDAR KALMETA