StoryEditor
Biznisčetvrta generacija završava obrazovanje za certificirane članove nO-a

Znanje koristi i "podobnima"

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 15:24
Ako su u nadzornom odboru sami vlasnici, rezultati njihova rada bit će bolji ako su educirani, kaže dr. Marijan Cingula ističući kako će stranka na vlasti imenovati svoje ljude, no bolje je birati one s certifikatom

Marijan Cingula FOTO: Jakov Prkić / CROPIX
Za nekoliko mjeseci, kad obrazovanje za certificirane članove nadzornih odbora završi četvrta generacija polaznika, broj potencijalnih članova nadzornih odbora koji će za sebe moći reći da su kvalificirani za tu dužnost, bit će zaokružen na brojku 500.

-To upućuje na veliko zanimanje koje je polučio ovaj oblik dodatnog obrazovanja jer su istodobno održana i tri in company seminara za Inu, Croatia osiguranje i Đuru Đakovića - kaže prof.dr. Marijan Cingula, predsjednik Hrvatske udruge certificiranih članova nadzornih odbora.

Kako tumačite tako veliko zanimanje?
- Polaznici su natprosječno obrazovani ljudi. Svi su završili fakultete, neki su magistri i doktori znanosti premda te titule u velikom broju slučajeva nisu s područja ekonomije i prava, što znači da svi koji dolaze žele inovirati znanje ili ga proširiti na onom području gdje nisu specijalisti. Tu su i nekadašnji i aktualni ministri, državni tajnici i pomoćnici ministara, ljudi koji su završili vodeće svjetske škole pa čak i oni koji su u mirovini i ne treba im društveno priznanje i slava jer su sve to već postigli. Oni dolaze da bi mlađima, svojoj djeci i suradnicima, ukazali na potrebu stalnog obrazovanja za uvođenje više reda u važan segment poslovnog odlučivanja.

Znači li to da više neće biti tragikomičnih situacija u nadzornim odborima?
- Ne možemo isključiti takve mogućnosti jer certifikat nije jamstvo da će oni koji ga imaju biti izabrani u nadzorne odbore, ali je važno znati da kreiramo svijest o tome da je potrebno povećati znanje. Nema zakonske mogućnosti da se propišu bilo kakvi uvjeti za članstvo u NO jer vlasnici poduzeća sami odlučuju o izboru, uz potvrdu Skupštine. Naglašavam da i ako su u NO-u članovi obitelji vlasnika ili oni sami, rezultati njihova rada bit će bolji ako su educirani. Ako država ili lokalna zajednica postavlja na ta mjesta podobne, na što ne možemo utjecati jer je normalno da će stranka na vlasti imenovati svoje ljude, bolje je birati one koji imaju certifikat.

Diploma

Fakultetsko obrazovanje jedini je uvjet za upis, što znači da kandidati ne moraju biti članovi tih odbora, iako ih većina to jesu.

Odgovornost

Nastojimo povećati i odgovornost potencijalnih članova jer je dio njihove odgovornosti povezan sa znanjem koje posjeduju.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 11:03