StoryEditor
BiznisPOČINJE PREDSEZONA NA JADRANU

Zbog ranog Uskrsa, manje 10.000 gostiju

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 13:27

Uskrsni blagdani na Jadranu proći će u znaku upola manje otvorenih hotela nego lanjske godine, jer tri tjedna raniji kalendarski Uskrs većini hotelijera na turističkom jugu nije donio dovoljno zanimanje gostiju koje bi im opravdalo otvaranje hotela.

Buking za razdoblje nakon blagdana i za travanj gotovo posvuda na obali je lošiji od lanjskoga, pa se dio hotelijera zato odlučio prve goste primiti tek početkom svibnja. Procjenjuje se stoga da bi se na Jadranu, umjesto lanjskih oko 52 tisuće turista koliko ih je boravilo za Uskrs koji je bio polovicom travnja, ove godine moglo naći oko 40 tisuća gostiju.

Razloge za desetak tisuća manji broj turista za Uskrs kod nas veliki turoperatori vide prvenstveno u činjenici da su predsezonske cijene na Jadranu značajno veće u odnosu na druge mediteranske zemlje. To, tvrde, izaziva manje zanimanje gostiju, a kako su ukinute i subvencije na predsezonske aviočartere u Hrvatskoj, to će “zračni mostovi” s Europom kod većine organizatora putovanja početi tek polovicom svibnja.

Najviše gostiju će biti u Istri gdje će se otvoriti 70 hotela koji će ugostiti oko 20 tisuća turista. Na Kvarneru se očekuje oko 12 tisuća gostiju u 71 hotelu (12 otvorenih hotela manje nego lani), a gotovo polovica njih bit će na Opatijskoj rivijeri.

Gužva u Dubrovniku

U Dalmaciji će najposjećenija biti Dubrovačko-neretvanska županija gdje se očekuje oko 4 tisuće gostiju, a tek nešto manje (oko 3,5 tisuće) bit će ih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U srednjoj Dalmaciji radit će 30-ak hotela, a najviše gostiju će biti u “Medenoj” - oko tisuću. Prve goste primit će i “Alga” u Tučepima (300 Nijemaca), makarski hoteli ugostit će oko 450 turista iz Njemačke, Norveške i Velike Britanije, a u Brelima će se odmarati 250 Austrijanaca.

Zadarsko područje očekuje oko dvije tisuće turista, baš kao i šibensko, prije svega u “Solarisu” i Vodicama.

R. MIKAČIĆ 

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 07:28