StoryEditor

Splitski kapetan kroji EU-zakone

Piše PSD.
4. prosinca 2013. - 12:35
Europska komisija objavila je osnivanje Europskog održivog foruma brodarstva (plovidbe) kao odgovor na izazove proizašle iz europske direktive o održivom pomorstvu koja regulira emisiju sumpora iz brodova, ograničavajući maksimalnu količinu CO2 iz brodskih goriva. Države članice Europske unije direktivu moraju prenijeti u nacionalne zakone do 18. lipnja 2014. godine.

Europski održivi forum brodarstva (plovidbe), okuplja 28 članova iz zemalja članica Europske unije te 32 člana iz područja pomorskog prijevoza, energenata te luka i lučkih operatera u privatnom i javnom sektoru.

Za člana foruma ekspertnog tima za rad ESSF izabran od strane Europske komisije za pomorstvo, transport i logistiku uključen je Kapetan Tonći Tokić, zamjenik direktora Trajektne luke Split. Kapetan Tokić, kao stručnjak u pomorskom energetskom transportu sa višegodišnjim iskustvom aktivno sudjeluje u radu svih stručnih pod grupa ovog tijela.

Kao vodeći predstavnici industrije na europskoj i globalnoj razini su, između ostalih, GDF Suez, Moeller Maersk, Europska organizacija morskih luka, Europska zajednica brodovlasnika, Brittany Ferries, International Association of Independent Tanker Owners (INTERTANKO), DNV/GL, Gas LNG Europe (GLE)..

Tonći Tokić izjavio je nakon sastanka kako je sastav foruma ozbiljan i impresivan te kako rad na ovakvoj platformi pruža mogućnosti aktivnog sudjelovanja u kreiranju i predlaganju novih alternativnih rješenja (tehničkih i energetskih) koji bi adekvatno odgovorili budućim zahtjevima vezanim za emisije CO2 i sumpora sa brodova u EU.

Od velikog značaja je da predstavnici javnog i privatnog sektora iz RH daju svoj doprinos na europskoj razini za rješavanje i implementiranje postavljenih ciljeva kako bi pravovremeno i adekvatno odgovorili novim zahtjevima svjetskog brodarskog tržišta. Zadatak foruma je pomoći Europskoj komisiji u provedbi aktivnosti i programa Europske unije usmjerene na poticanje održivog pomorskog prometa, kroz primjenu i potrošnju zamjenskih goriva.

Forum pruža priliku za strukturni dijalog, razmjenu stručnih znanja, suradnje i koordinacije između Europske komisije, zemalja članica EU, zemlja članica EFTA-e, kao i relevantnih sudionika u pomorskoj industriji, a pruža i mogućnost za raspravu o praktičnim pitanjima s kojima se države članice mogu suočiti tijekom procesa provedbe direktive, posebno u fazi tranzicije prije stupanja na snagu novog standarda.

Forum će dati smjernice za provedbu direktive o sumporu i CO2, stvoriti okvirne uvjete za korištenje LNG-a kao brodskog goriva, omogućiti pristup za korištenje novih tehnologija za ispiranje u brodarstvu, istražiti i ocijeniti sve dostupne mogućnosti financiranja, te koordinirati aktivnosti istraživanja i razvoja te poticanja inovativnosti, priopćili su iz Trajektne luke Split.

PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 11:28