StoryEditor
Biznispekarima poskupjelo brašno i energija

Realna cijena kruha 15 kuna

Piše PSD.
17. travnja 2008. - 22:56
rgx time: 1.6927719116211E-5Cijena kruha u Hrvatskoj mora porasti najmanje deset posto kako hrvatsko pekarstvo ne bi propalo. Domaći pekari moraju pratiti rast cijena pšenice i brašna koja je ove godine pedeset posto viša, kao i povećane troškova energenata. Kad bismo dizali cijene u realnim omjerima, kruh bi danas koštao 15 kuna - rekao je direktor Vladimir Bulić na skupštini Udruge stručnjaka u pekarstvu i slastičarstvu Richemont klub, koja okuplja 37 najvećih hrvatskih pekara.

Pekarstvom se u Hrvatskoj bavi 1450 subjekata, vrijednost pekarskog tržišta je dvije milijarde kuna, no profitabilnost u tom sektoru iznosi manje od 1,4 posto, upozorio je Ivica Babić, predsjednik Kluba.

- Tome “pridonose” veletrgovci koji ucjenjuju proizvođače rabatima do 35 posto, 25-postotnim povratom robe te dugim rokovima plaćanja, tako da pekarima ostaje samo 30-ak posto cijene kruha. Tomu se može oduprijeti samo zajedničkim nastupom - kazala je Svjetlana Makaj iz varaždinskog Ekosa, dok je iz Čakovečkih mlinova upozorio da pekare sve više ugrožava uvoz skupih smrznutih proizvoda.

M. Šešo / Epeha

#VLADIMIRBULIć#IVICABABIć

Izdvojeno