StoryEditor
Bizniszadarski poduzetnik jedan je od 27 izvoznika u zemlji koji su dobili NEpovratna sredstva iz phare 2006.

PRAVI PROJEKT Goja: Isplatilo se pomučiti za 100 tisuća eura iz EU fonda

Piše PSD.
11. lipnja 2010. - 23:51

Najteže je bilo završno, detaljno obrazloženje svih aktivnosti i troškova, kaže Željko Goja, direktor zadarske tvrtke HSTec koji su EU-novac dobili za kompjuterski poslovni program. I ubuduće će se javljati na EU natječaje, a kolegama savjetuje da se educiraju kako bi mogli izraditi kvalitetne projekte

Dugotrajna, često komplicirana i relativno skupa procedura izrade projekata za povlačenje sredstava iz EU fondova nije obeshrabrila Željka Goju, direktora zadarske tvrtke HSTec, koja je uspješno povukla nepovratnih 100.000 eura iz programa PHARE 2006. namijenjenog izvoznicima.

Projekt čija je izrada (80 stranica A4 formata) trajala dva mjeseca, a kompletna realizacija godinu dana, bavi se razvojem kompjutorskog programa koji omogućava da se kompletno poslovanje jedne kompanije integrira u jedan kompjutorski sustav.

Savjetovanje 10.000 kuna

- Projektni tim sastojao se od šest osoba, a projektom su razvijena dva nova inovativna proizvoda pogonske tehnike za obradne sustave, u čiji razvoj je bio uključen i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje - objašnjava nam Goja, dodajući kako je HSTec, s obzirom da je bila riječ o prvom EU projektu, osim vlastita rada koristio i usluge konzultantske tvrtke te je trošak savjetovanja iznosio 10.000 kuna.

Mirjana Samardžić
Govoreći o kvaliteti suradnje s državnim institucijama pri izradi projekta, Goja ističe kako je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a vrlo korektno odradila evaluaciju projekta, dok je posebno dobra komunikacija ostvarena u zahtjevnom procesu “čišćenja” budžeta.

– Završno obrazloženje složenih projektnih aktivnosti i detaljno obrazloženje svih troškova, bio je najzahtjevniji dio posla pa je jedan od naših prijedloga pojačano informiranje i kvalitetno školovanje malih i srednjih poduzetnika kako bi znali izraditi što kvalitetnije projekte za apliciranje na novim natječajima - kaže Goja, dodajući kako će HSTec, što preporuča i drugim poduzetnicima, i u budućnosti aplicirati za nove razvojne projekte.

Napominjući kako u ovoj fazi pristupanja EU-u Hrvatska na raspolaganju nema previše programa iz kojih bi se povukla izravna sredstva u gospodarstvo – do sada su se kroz program SAPARD mogla povući direktna sredstva u poljoprovredu te kroz PHARE 2006. za poticanje izvoza - Mirjana Samardžić, direktorica konzultantske tvrtke Razbor, smatra da domaće tvrtke, ako je suditi po trenutačnom stanju, neće biti kvalitetno pripremljene za povlačenje novca iz strukturnih fondova nakon ulaska Hrvatske u EU.

– Jedna kriva percepcija je da se sredstva mogu povući za redovito funkcioniranje tvrtke, a druga je da je to jednostavno - kaže Samardžić, dodajući kako je oko 40 posto projekata koji su aplicirali za PHARE 2006. palo već na prvom koraku, odnosno na administrativnoj provjeri, što znači da nisu ispunili formalne uvjete natječaja. Ipak, dodaje, 27 projekata je uspješno izradilo projekte te povuklo sredstva.

Milijuni

Iz fonda SAPARD, u kojem je na raspolaganju bilo 26 milijuna eura, Hrvatska je tijekom tri godine, s projektima vezanim uz uzgoj biljaka i životinja te preradu, ugovorila 62 posto raspoloživih sredstava te do sada povukla oko 50 posto sredstava. Kroz fond IPARD domaći poljoprivrednici na raspolaganju tijekom dvije godine imaju 160 milijuna eura.

 

Edukacija poduzetnika

U boljoj pripremi poduzetnika za izradu projekata kojima bi mogli povući sredstva iz IPARD programa, Hrvatska gospodarska komora (HGK) i HBOR potpisali su sporazum o suradnji.

Budući da se pred vrata EU-a mora doći sa zatvorenom financijskom konstrukcijom projekta s kojim se aplicira za nepovratna sredstva, HGK će usmjeravati poduzetnike na HBOR, koji za korisnike sredstava iz IPARD nudi poticajnu kamatnu stopu od dva, odnosno četiri posto. HGK i HBOR će također zajedno sudjelovati i organizirati edukacijske aktivnosti o mogućnostima korištenja fondova EU-a.

 

Mali vodič za poduzetnike

6-8 mjeseci - izrada projekta traje od šest do osam mjeseci

godina dana - realizacija cijelog projekta traje oko godinu dana

100 stranica - količina potrebne dokumentacije ovisi o projektu, ali često samo opisni dio projekta može težiti i do 100 strana A4 formata

30.000-60.000 kuna - troškovi konzultantskih usluga kreću se od 30.000 do 60.000 kuna

2 ili 4 posto - zatvaranje financijske konstrukcije: HBOR-ovi krediti s povoljnim kamatama od dva, odnosno četiri posto

 

Mirjana Samardžić: Kad čuju da posao traje do osam mjeseci, domaće tvrtke često odustaju

Sredstva koja EU dodjeljuje u području poduzetništva, pojašnjava Samardžić, namijenjena su onim projektima koji povećavaju konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, razvijaju i koriste nove tehnologije, potiču inovativnost i povezuju se s partnerima u Europi.

– EU traži dobro osmišljene projekte s jasnim razvojnim rezultatima koji će se tijekom provedbe projekta ostvariti te s detaljno razrađenim projektnim troškovima što prate strogi mehanizmi kontrole EU-a - napominje Samardžić, dodajući kako domaće tvrtke vrlo često, nakon spoznaje da će cijeli posao trajati između pola godine i osam mjeseci, odustaju.

 

 


 Boris Arbanas / CROPIX

 

#ŽELJKOGOJA#NEPOVRATNASREDSTVA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 13:40