StoryEditor
Biznissplitsko-dalmatinska županija (ne) zaostaje brojem projekta koje financira eu

Nemamo jasnih strategija razvoja

Piše PSD.
16. travnja 2008. - 22:13
U sklopu dvaju EU programa u Splitsko- -dalmatinskoj županiji provodi se 10 projekata. Pročelnik njezina Upravnog odjela za gospodarstvo kaže kako stanje nije loše i da županiju usporavaju nepotpuni prijedlozi zainteresiranih, bez jasnih razvojnih strategija

U sklopu programa CARDS 2004. i PHARE 2005., koji su financirani nepovratnim sredstvima pretpristupnih fonova Europske unije, na području Hrvatske trenutačno se provodi 131 projekt, podaci su Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a.

Vodeća po broju s dvadeset projekata Zagrebačka je županija, dok se Bjelovarsko-bilogorska, nažalost, ne može pohvaliti ni jednim jedinim projektom. Iznenađuje i Karlovačka županija sa sedam projekata, od kojih se tri provode u tamošnjoj općini Kamanje.

Općenito govoreći, sjeverna i zapadna Hrvatske prednjače po broju projekata, primjerice Istra s 15 projekata, Primorsko-goranska, Osječka i Varaždinska sa po 11 provedenih, Krapinsko-zagorska sa sedam projekata, što je velik broj s obzirom na broj stanovnika i stupanj razvijenosti.

Šest županija, među kojima i Dubrovačko-neretvanska, nositeljice su tri projekta, a četiri županije, među kojima i Šibenska-kninska, nositeljice su dva projekta. Iako se Splitsko-dalmatinska županija može pohvaliti s deset projekata, trebala bi, tvrdi Daniel Mondekar, tajnik zagrebačkog Centra za razvoj EU fondova, biti na vrhu ljestvice, negdje iza Zagreba, no ipak nije.

Neznanje i nezainteresiranost

- Stanje bi moglo biti bolje u svim županijama, no posebno čudi porazno stanje u Dalmaciji kad uzmemo u obzir sve ono što ta regija ima. Mogućnost razvitka vodnoga gospodarstva, ekoturizma, područje Sinja i Cetine, obnova tradicionalnih, gotovo pa zaboravljenih zanata, razvoj maslinarstva i kamenoklesarstva. Pa sjetimo se kulture, povijesti, Dioklecijana, sporta – tvrdi Daniel Mondekar.

- Problem je i neznanje i nezainteresiranost ljudi, a mnogi ne znaju da se za nepovratna sredstva na natječaj moju javiti svi; nevladine organizacije, obrazovne institucije, gospodarstvenici, poljoprivrednici i brojni drugi - navodi Ivana Kristić-Buntić iz Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju.

Prazne priče

Božo Sinčić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko-dalmatinske županije, kaže kako je loše stanje u županiji tek prazna priča, nadodajući kako sjever i zapad imaju više mogućnosti povezivanja u prekograničnim projektima sa Slovencima, Mađarima i Talijanima.

Jedino što nas usporava jest činjenica da zainteresirani šalju nepotpune prijedloge u kojima jasno ne definiraju razvojne strategije. Ista je situacija s lokalnim zajednicama koje se zapravo u svemu tome gube, ustvrdio je Sinčić, uz napomenu da su najbolje prijave ipak pristigle iz neprofitnog sektora.

Ekologija

Za pristigle projekte Božo Sinčić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije, ističe da su vezani i uz ekološko održivo gospodarstvo, potrebe stanovništva, razvoj ljudskih resursa, kao i infrastrukturu.


Rokovi

 Podaci o iskorištenosti sredstava sljedećeg programa pod nazivom PHARE 2006., za koje su natječaji trenutačno u tijeku, bit će poznati nakon isteka roka za ugovaranje, odnosno 30. studenog 2008. kada će i biti poznat broj novih odobrenih projekata.

#BOžOSINčIć#DANIELMONDEKAR#IVANAKRISTIćBUNTTIć

Izdvojeno