StoryEditor
Biznisprijeti li građanima novo poskupljenje

Hrvatske tvornice ulja prijete povećanjem cijena

Piše PSD.
18. ožujka 2008. - 17:37

Novi napad na "potrošačku košaricu" građana
Zbog kroničnog nedostatka uljarica u Hrvatskoj, najveća tvornica ulja u Hrvatskoj, IPK Tvornica ulja Čepin d. o. o., u subotu je završila preradu uljarica, te do nove sjetve neće imati uljarice za preradu.

Zbog takve situacije na tržištu čepinska je uljara jučer, srijeda, zajedno sa zagrebačkom Tvornicom ulja Zvijezda održala sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na kojem su zatražili uvođenje posebnih mjera za osiguranje uljarica i ulja.

Riječ je o trima konkretnim mjerama, a prva je zahtjev za povećanje poticaja s 2.250 na 2.850 kuna po hektaru, zatim privremeno ukidanje carinske stope od 10 posto na uvoz sirovog ulja kako bi se smanjio bilančni manjak ulja u 2008. godini, a posljednji zahtjev traži privremeno uvođenje izvozne carine kako bi se smanjio izvoz uljarica i stimulirala domaća proizvodnja.

- Velik problem čini izvoz u BiH, a poslije se to isto ulje vraća u Hrvatsku kao jeftiniji bosanski proizvod što stvara neravnotežu na našem tržištu. Kako bi zainteresirala proizvođače za sjetvu uljarica, Tvornica ulja Čepin ove godine ugovara i kreditira sjetvu suncokreta s 3.000 kuna po hektaru, a dajemo iznimno dobre uvjete i u dijelu zaštite i aviotretiranja zasijanih površina. Ove godine očekujemo da će se cijena suncokreta kretati oko tri kune po kilogramu (prošle godine iznosila je 2,80 kn/kg, nap. a.), a u 2008. godini očekujemo i sjetvu suncokreta na 30.000 hektara - napomenuo je Stjepan Komar, direktor Tvornice ulja Čepin.

Direktor Zvijezde Igor Kodžoman napomenuo je kako u slučaju nastavka izvoza uljarica hrvatske tvornice ulja neće moći zadržati trenutačnu cijenu ulja u maloprodaji, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih bi država morala hitno ograničiti izvoz sirovina kako bi se stabiliziralo hrvatsko tržište uljarica.

Prema riječima državnog tajnika Krešimira Kuterovca, Ministarstvo je Vladi već podnijelo zahtjev za ukidanje carinske stope od 10 posto na uvoz sirovog ulja kako bi osigurali dostatno ulja do sljedeće žetve.

- Također smo spremni na dio povećanja poticaja kako bismo iznivelirali iznose, a vidjet ćemo koji će to iznosi naposljetku biti. Oni moraju biti takvi da osiguraju proizvodnju dovoljno sirovina za postojeće prerađivačke kapacitete. Posebno pozivamo poljoprivrednike na sjetvu uljarica, a od prerađivača zahtijevamo da maksimalno animiraju uzgajivače - naglasio je Kuterovac koji je prema zahtjevu tvornica za ograničenjem izvoza uljarica ostao prilično neodređen.

(sdo)

Savez protiv ograničenja izvoza uljarica

I dok su prerađivači jučer predložili ograničenje izvoza uljarica, s tom se mjerom nisu složili poljoprivrednici koji smatraju da se zbog pomoći tvornicama ne smiju uništavati ratari.
- Osobno sam protiv uvođenja izvozne carine za uljarice dok se ne dogovorimo o cijeni ulja. Jasno nam je da naše tvornice ne mogu ponuditi višu otkupnu cijenu za uljarice jer ih država prisiljava da održavaju nerealno nisku cijenu ulja kako ne bi pao standard građana, no to nije problem poljoprivrednika. Inače, podržavamo prijedlog za povećanje poticaja za uljarice - komentirao je Darko Grivičić, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza. (sdo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 16:45