Biznisanalitičari ‘erste banke’ snizili procjenu vodećeg hrvatskog telekoma

Dionice T-HT spustiti će se do 380 kuna

Piše PSD.
20. ožujak 2008. - 20:49
Analitičari za ovu dionicu preporučuju “akumulirati”, a pritisak na cijenu očekuju 17. travnja

                                                                    Tea Cimaš / CROPIX
Akumulirati, preporuka je analitičara Erste banke vezana za dionicu Hrvatskih telekomunikacija čiju su cijenu, nakon razmatranja novih procjena, snizili s 400 na 380 kuna.

Kako je u četvrtak priopćeno iz te banke, analitičari smatraju da potencijal dodatne distribucije gotovog novca za dioničare nadjačava utjecaj potencijalne prodaje dionica na pad cijene.

Uz to dodaju kako kompanija nastavlja pokazivati natprosječnu EBITDA/EBIT/neto maržu i prinos od dividendi. Ujedno, ističu da trenutačna dividenda od 29,56 kuna predstavlja prinos od devet posto.

Izvanredna dividenda bez smanjenja kapitala povećala bi taj prinos na 10,5 posto, a ona uz smanjenje kapitala podigla bi prinos od 18 posto. Kupnja vlastitih dionica mogla bi donekle umanjiti utjecaj potencijalne prodaje dionice, kažu analitičari Erste banke.

Rizik je u tome što Uprava nije predložila rješenja za restrukturiranje bilance, pa bi se pritisak na prodaju mogao pojaviti dan ranije. Pritisak na cijenu dionice T-HT-a očekuje se nakon 17. travnja, budući da je 16. travnja zadnji dan za kupnju dionica da bi se ostvarilo pravo na dividendu.

U analizi se navodi i da izgledi za ovu godinu nastavljaju trendove iz 2007., a to znači minimalnu stopu rasta zarade, ne uključujući jednokratne prihode. Za 2008. analitičari su blago snizili procjenu zarade po dionici s 28,58 na 28,09 kuna , te s 28,25 na 28,12 kuna za 2009. godinu. 

#T-HT#DIONICE#BURZA