StoryEditor
Biznisiako su mnogi češku energetsku kompaniju smatrali favoritom

ČEZ se povlači, ostaju Enel i Sencap za izgradnju termocentrale na Kosovu

Piše PSD.
9. ožujka 2010. - 09:30

Češka energetska kompanija ČEZ povukla se, zajedno s američkim partnerom AES, iz sudjelovanja na tenderu za gradnju termocentrale na ugljen na Kosovu.

Ovaj korak je, u priopćenju ČEZ-a za javnost, obrazložen odugovlačenjem tendera i promjenom parametara projekta.

Tender se tiče elektrane kapaciteta 1000 megavata i obnove postojećih proizvodnih kapaciteta, uključujući i razvoj površinskog kopa Sibovac.

ČEZ i AES javili su se na tender, najveći dosad na Balkanu, za elektranu u procijenjenoj vrijednosti od 3,5 milijardi eura u studenom 2006. godine. Vlada Kosova je krajem prošle godine odlučila pokrenuti novi tender za centralu s  polovinom kapaciteta. Prvobitno se računalo s elektranom od 2000 megavata.

U tender je ČEZ, inače najveća energetska i istovremeno najskuplja uopće kompanija u regiji, stupio s velikim ambicijama, pa je za lobiranje angažirana i tvrtka bivše američke ministrice vanjskih poslova Madeleine Albright, porijeklom Čehinje. Mnogi su ČEZ smatrali favoritom na tenderu...

Prvobitni tender je bio od početka praćen problemima. Prošle godine u ljeto istupili su njemački koncern RWE i konzorcij njemačke kompanije EnBw i američke WGI. Sada u igri ostaje samo konzorcij talijanske grupacije Enel i grčke tvrtke Sencap iz koncerna Public Power. Sudionici su još prije više puta tražili od vlade Kosova da se poboljšaju uvjeti tendera.

Milan Lazarević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 02:22