StoryEditor
Vijesti'nema strategije turizma'

Bernardić u Splitu: Ne izmještajte štekate jer će mnogi ostati bez posla; Kotur: Opara igra ulogu dobrog, Kerum lošeg policajca, a onda sve to Škorić pomiri

Piše A. Topić
10. kolovoza 2019. - 18:47

Prije godinu dana na splitskoj Rivi održan je prosvjed aktivista koji su postavljanjem ilegalnog štekata ukazali na nepoštovanje komunalnog reda po ugostiteljskim objektima. Ukratko, bunili su se jer gradski redari ne dovode štekate u propisane gabarite. Okupilo se mnoštvo.

Čak i članovi SDP-a, stranke čiji je šef Davor Bernardić u subotu na toj istoj Rivi uvođenje tog istog reda nazvao ni više ni manje nego nedopustivim:

- Ovo što pretendira napraviti gradska uprava da se premjeste štekati pod uvođenjem reda je nešto što je potpuno nedopustivo zato što će ljudi ostati bez svog kruha. Mi jesmo za red, ali on uključuje i odgovorno postupanje upravo prema onima koji stvaraju dodanu vrijednost, a to su splitski poduzetnici, privatni iznajmljivači... - nabrajao je Bernardić dodajući da je "ova odluka gradske uprave i gradonačelnika brzopleta i štetna".

Ali nemojte misliti da je SDP protiv reda samo zato jer ga HDZ najavljuje uvesti:

- SDP je za red, ali red koji neće ugroziti turističku perspektivu grada. Ne smije se vlasnike objekata i terasa ograničavati u nastojanju da svoj kruh zarade - utvrdio je šef stranke.

Goran Kotur, predsjednik splitskog ogranka, na temu o štekatima nadovezao se nimalo blagim kritikama Andre Krstulovića Opare:

- Splitski gradonačelnik od početka mandata pokušava uništiti turizam i sve što radi je sa zakašnjenjem, poput strategije razvoja grada. Odluka o komunalnom redu probila je zakonski rok. Plan upravljanja gradskom jezgrom nije na vidiku. Ne samo što kasni, nego se radi loše i bez kriterija - poručio je Kotur koji smatra da Opara iz nacrta komunalnog reda daje sebi velike ovlasti "koje bi kasnije mogao eventualno zloupotrebljavati".

Osvrnuo se i na proces donošenja odluka u Gradu riječima da se to događa "u trokutu Opara, Kerum, Petar Škorić".

- U vladajućoj koaliciji postoji takozvano nesuglasje. Odnos među njima je samo igrokaz za javnost. Zapravo se itekako dobro dogovaraju ispod stola da kasnije izglasaju ono što njima odgovara. Opara igra ulogu "good copa", Kerum je "bad cop", a onda to sve Škorić pomiri na odgovarajući način - kazao je Kotur.

Kasnije je bilo riječi i o iseljavanju, Branko Grčić govorio je o legalizaciji marihuane, a razlog obraćanja javnosti bio je, ustvari, puno alarmantniji - stanje u turizmu.

Bernardić je upozorio da su turistički pokazatelji lošiji nego prošle godine:

- Pravo je pitanje što Vlada radi da bi nadoknadila nedostatak prihoda koji će pogoditi državni proračun. Strategije za turizam nema, namet za ugostitelje najveći je u Europi - 25 posto. U Francuskoj, Španjolskoj i Italiji je od 10 do 13 posto. Mediteranska konkurencija jača. Naš zadatak je da pomognemo turizmu smanjenjem PDV-a - poručio je šef stranke, dodajući kako ga je SDP još 2013. smanjio na 13 posto, čime smo "iduće dvije godine imali dvostruko veći prihod u ugostiteljstvu, investicije, 60 posto veću zaposlenost i smanjenu sivu ekonomiju".

Ali nemojte misliti da je HDZ protiv manjeg poreza samo zato jer ga je SDP predložio.

Bernardić je najavio je da će stranka inzistirati na smanjenju PDV-a, a inicijativu su odlučili iznijeti u Splitu jer su se ovdje, tvrdi, pokušali uvesti mnogobrojni nameti na turistički sektor koje je lokalni SDP uspješno spriječio.

- Među njima je nametanje paušala malim iznajmljivačima koji su trebali porasti za pet posto. Spriječili smo poskupljenje privatnog smještaja odnosno nametanje pet puta većeg poreza privatnim iznajmljivačima koji na ovaj način krpaju svoj skromni, usudit ću se reći, kućni budžet - usudio se Bernardić.

Najavio je da će SDP inzistirati na povećanju plaća i da vladajućima koji su vjerojatno na godišnjem odmoru želi poslati poruku da Hrvatska ne može čekati.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 02:13