StoryEditorOCM
VaterpoloPOSTIGNUT DOGOVOR

Oglasio se Jug, dovodi svjetskog prvaka

Piše Tonči Vlašić
26. travnja 2023. - 08:21

Stiže Sergi Cabanas, španjolski reprezentativac. Ostao je Jug prošle sezone bez Stylianosa Argyropoulosa, otišao je i Hrvoje Benić i Alex Papanastasiou, došli su Goran Grgurević, Franko Lazić i Matias Biljaka. Na kraju sezone Gruž napušta Konstantinos Kakaris. PRO Recco ga je zvao, a tu utakmicu Jug nije mogao dobiti. Kao ni onu protiv Ferencvarosa kad je u pitanju Argyropoulos.

Ali, ne sjedi se u Gružu. Prvo je čudo što je napravio ovaj sastav ove sezone. Tri trofeja je već pospremio u svoje vitrine. Jedan od ta tri je malo tko očekivao, tek ga priželjkivao, i to se nadao kako bi do njega mogao ako se izbori poziciju broj jedan, te završni turnir bude u Gružu. Međutim, izgubiš od Novog Beograd u svom Gružu, pa pravac Beograd, i tamo na kraju uspiješ otići do kraja.

Sad se još lovi prolaz na Final 8 europske Lige prvaka, te, naravno, obrana naslova prvaka. Ako se uspije ovo zadnje, ne preostaje nište drugo nego ustati i zapljeskati. Nešto više od toga, čitaj naslov prvaka Europe... Nismo ni Regionalnu ligu očekivali kad je završni turnir bio u Beogradu, i kad je suparnik bio Novi Beograd. Ali, da Jug može u jednoj utakmice zakačiti i najbolje. Može.

I da će Jug bit i dalje jak, i da će i dalje loviti trofeje, pokazuje i ovaj potez. Cabanas u Jugu. Šuška se kako Jugaši pregovaraju i dalje, kako nije lov gotov, kako žele novu sezonu dočekati još jači. Koga bi Jug mogao još dovesti? Nikad nije bilo sreće s jugovom kancelarijom po tom pitanju. Kod nje je, kad dogovorimo – javimo. Do tad, ništa. Ako puno pričamo, onda skoče oni najjači, pa se uključe u igru, i što dobiješ – veću cijenu, a onda su u problemu jer zna se tko ima novce. Ali, nije u novcima sve.

Koliko je konkurencija potrošila, a tko je od njih vidio u ovom stoljeću – 42 trofeja? Staneš svaki put, brojiš i ne vjeruješ. Da, Jug je do danas uzeo 42 trofeja. Od 8. travnja 2000. godine, taj datum se ne zaboravlja, podigao je Elvis Fatović u Gružu pokal pobjednika LEN-a kupa nakon što je i u uzvratnoj utakmice finala pobijeđena Pescara. Prvi trofej u povijesti od kad na kalendaru prva brojka nije jedinica, već dvica. Nedugo nakon toga – Jug prvi put prvak Hrvatske, a sad lovi svoj 18. naslov prvaka Hrvatske. Tri puta prvak Europe, dva puta osvajač europskog Superkupa, ostvario je od tad svojih 14 od ukupno 16 trijumfa u Kupu Hrvatske, prije niti pola godine uzeo i prvo izdanja domaćeg Superkupa, plus pet naslova Regionalne lige. Zatim, lakše je izbrojati koliko puta nije bio na završnom turniru europske Lige prvaka, a još četiri puta je igrao finale najelitnijeg europskog klupskog natjecanja... Jedna ruka je dovoljna za nabrojati u koliko finala domaćeg prvenstva nije igrao.

Tko to zna, skida kapu. Zatim, opet je, završni turnir Regionalne lige to potvrđuje, Jug dobio neke nove klince.

Sergi Cabanas Pegado – punim imenom i prezimenom, rođen je u Barceloni 10. veljače 1996. godine. Dakle, godina rođenja jugovog kapetana Lorena Fatovića. Branič. Osvojio je srebro u Barceloni na EP-u 2018., potom srebro na Svjetskom prvenstvu u Gwangju 2019., lani svjetski prvak u Budimpešti, uzeo je 2022. i broncu u Splitu na EP-u... Lani sa Sabadelom europski trofej, te je ove godine bio suparnik PRO Reccu za europski Superkup.

Cabanas i Jug Adriatic osiguranje skupa do ljeta 2025. godine. Potvrdio je Tomislav Dumančić, jugov predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:33