StoryEditorOCM
Vaterpolomeč lopta

Jadran stiže po naslov u Dubrovnik, ali i ‘gospari’ se lože, žele 18. titulu

Piše Tonči Vlašić, Iva Majić
9. svibnja 2023. - 07:15

Jadran stiže po naslov u Dubrovnik. Ako ne uspije, imat će još jednu priliku, 17. svibnja bi se igrala majstorica u Splitu. Jugaši nemaju priliku za popravni. Moraju dobiti večeras (početak u 18.50), te potom i u majstorici, u suprotnom ništa od 18. naslova prvaka Hrvatske.

Ovo je šesto finale Gruža i Zvončaca računajući i prošlu sezonu. Jadran je dobio prvo, Kup Hrvatske, nakon toga četiri slavlja u nizu Jugaša. Zadnje, ono koje smo najmanje očekivali, u Regionalnoj ligi, i to usred Beograda, u bazenu Novog Beograda, prvaka Srbije i aktualnog europskog doprvaka, odlučeno je na peterce.

Domaći pritisak

Pritisak je danas na jugašima, koji su ove sezone napravili čudo, uzeli Superkup, Kup Hrvatske i Regionalnu ligu, ali bez naslova prvaka, znaju to, neće na kraju sezone biti velikog slavlja. Taj trofej je najvažniji. Prošle sezone su uzeli samo njega, te slavili.

Kompletan je Jug. U zadnje vrijeme nije igrao dobro. Bljesnuo je na početku obje utakmice finalne serije u Splitu, bilo je tih sjajnih trenutaka (minuta) i u zadnjih nekoliko utakmica u Gružu, međutim, zna i sam, to nije dovoljno. Ali, pokazao je u većini odlučujućih utakmice ove sezone koliko zna i može.

Takav mora biti večeras. Dva puta je u finalima od 1:2 stigao do 3:2 i naslova prvaka. Može li i treći put, pitanje je sad.

- Sigurno da smo malo opušteniji, jer kao da imamo pravo na “kiks”. Međutim, reći da se u Dubrovnik ide rasterećeno bi bio oksimoron jer i bolje momčadi su gubile tamo - rekao je Zvonimir Butić.

Ako Jadran uspije u bori za naslov, neće to biti samo povijesni uspjeh za klub, već i velika stvar za Split. Titule prvaka države u najjačim momčadskim sportovima u “najsportskijem gradu na svitu” nije bilo dugih 18 godina, a sada je konačno netko blizu prekidu tog “posta”.

Publika na nogama

- Svjesni smo toga, ali s te strane nam to ne stvara neki presing. Prošle sezone smo baš u ovoj četvrtoj utakmici izgubili prvenstvo. Znamo svi kako nam je bilo i taj osjećaj od prošle godine nam daje poticaj. Gledamo samo sebe...

Ako se pogleda statistika zadnjih utakmica, u svakoj je broj golova padao. Prvi susret je završio 14:13, a ovaj zadnji 9:7. Obrane su dakle bile na dobroj razini?

- Sigurno jesu, ali i utakmice su strašno energetski zahtjevne. Svaki susret je drugačiji, specifičan i ritam je stvarno ubitačan. A i golmani su bili na nivou...

U trećoj utakmici, pogled na tribine u Poljudu ostavio je dojam kao da je sve puno, a i glasno je bilo za vrijeme cijele utakmice.

- Iznenadilo nas je, neki su čak morali stajati jer nije bilo mjesta. Zvalo se na dan utakmice za kartu više... Vesele nas pune tribine jer svakako je lakše igrati u atmosferi koja nije “kazališna”, primijeti se to i u bazenu - zaključio je Butić.

Primijeti i publika sigurno vrhunski vaterpolo koji imaju priliku gledati u ovoj finalnoj seriji. Nadamo se kako će atmosfera biti danas takva i u Dubrovniku, a za sve one koji neće moći na tribine, prijenos je opet na drugom programu HRT- a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:43