StoryEditor
Tenissad po ‘salataru‘

‘Tri igrača s klupe‘ odvela su Hrvatsku u finale Davis Cupa: Pavić, Mektić i Gojo su prošli trnoviti teniski put, ali su ustrajali u svim izazovima

4. prosinca 2021. - 10:00

Mate Pavić, Nikola Mektić i Borna Gojo odveli su Hrvatsku u finale Davisova Cupa. Trojica igrača koji su prošli trnoviti teniski put i koji su nekako svaki u svojoj fazi karijere bili “sa strane”, ali su ustrajali, izdržali i sada odveli svoju reprezentaciju na korak do trećeg osvajanja “salatare”. Kako su to bili “sa strane”?

Pavić je u generaciji s Matom Delićem i Dujom Kekezom činio iznimno talentirani splitski trojac. Bio je iznimno talentiran, ali nije ispunio očekivanja u pojedinačnoj konkurenciji. U jednoj je fazi mate Delić bio unutra kao singl igrač, a Pavić nije pronalazio zajednički jezik s ranijim izbornikom Željkom Krajanom. Pa je čak i kazao kako, dok je Krajan izbornik, neće igrati za reprezentaciju. Povuci – potegni, odnosi su se izgladili, a Mate je stasao u najboljeg na svijetu u igri parova. I sada, posebno u ovom novom formatu Davisova Cupa u kojemu je par trećina bodova, znači više nego ikad.

Mektić je isto figurirao kao futures/challenger igrač dok se i on nije otisnuo u svijet parova, odlično je surađivao s Frankom Škugorom s kojim je osvojio ATP Masters u Monte Carlu, a potom ga je godinu nakon razlaza sa Škugorom na novu razinu, najvišu, lansirao Mate. Uzeo ga „pod svoje”, baš su kliknuli, postali najbolji svjetski par, osvojili olimpijsko zlato...  Čudo.

 A onda i Borna Gojo. Dječak koji je s 12 godina ostavio nogomet i počeo igrati tenis, koji je dobar, ali... Mnogi i dalje sumnjaju. Da je drugi Borna zdrav, Ćorić, vjerojatno ne bi ni igrao. U ovaj je Davis Cup ušao kao 279. na svijetu, a onda “riješio” tri top 75 igrača. Oduševio pristupom, igrom, glavom... Ima tek 23 godine, pogotovo kada se zna koliko je koronavirus usporio napredak mladih igrača. A njega su proteklu godinu dana mučila i leđa. Da je sve bilo “staro normalno” i da je bio zdrav, bio bi Borna puno bliže vrhu. Ovako, u Davis Cupu je pokazao da može. I hoće. I eto, na neki način “tri igrača s klupe” sada su u “prvih 11” i nose Hrvatsku. Kapa dolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 13:45