StoryEditor
TenisNajbolji tenisač svijeta polako posustaje pred mlađim rafaelom nadalom

Karlović i Nadal smjenjuju Rogera Federera

Piše PSD.
30. srpnja 2008. - 23:34

Zapravo se samo čeka trenutak kada će Švicarac Roger Federer prepustiti mjesto najboljega svjetskog tenisača Španjolcu Rafaelu Nadalu. Već je tjednima i mjesecima Federerova forma u vidljivome padu.

Izgubio je od Nadala veliki finale Wimbledona. Još ga jako boli ta rana, a vrijeme kada će izgubiti i “jedinicu” sasvim se primaknulo.

Matematika je u tenisu prilično jasna i jednostavna. Dakle, Federer trenutačno ima 6605 bodova, Nadal čak 300 manje. No pobjeda na turniru Masters serije, kakav je ovotjedni u američkome Cincinnatiju, donosi cijelih 500 bodova. Prošle je godine trijumfirao Federer, a Nadal ispao u prvome kolu, čime je Španjolac ovoga tjedna u odličnoj situaciji da pretekne Švicarca i zauzme prvo mjesto.

Naime, stigne li Nadal do finala, već će osvojiti novih 345 bodova, čime će preskočiti Federera koji u najboljem slučaju može osvojiti turnir i ostati na 6605 bodova! Finalom bi Nadal “narastao” do 6650 bodova. Sve je, dakle, u njegovim rukama.

Plasmanom u finale Španjolac će postati svjetski broj jedan. No već u četvrtak uvečer po hrvatskome vremenu pitanje broja jedan može riješiti i hrvatski tenisač Ivo Karlović.

Naime, ždrijeb je po sedmi put u njihovim karijerama njega i Federera namjerio jednog na drugog. Do sada je u svih šest susreta kao pobjednik izlazio Švicarac, može li broj sedam, broj koji se često pojavljuje u bajkama i navodno krije neku magiju, biti sretan za Karlovića, ali i Nadala? Pobijedi li Karlović već večeras Federera, Nadal automatski postaje najbolje rangirani svjetski tenisač.

U tome bi scenariju Federer dolaskom samo do trećeg kola Cincinnatija izgubio 425 bodova, čime bi pao na ukupno 6180 bodova, dok Nadal u toj situaciji više ne bi morao pobijediti nikoga jer je lani ispao u prvome kolu. Istina, gubio je šest puta Karlović od Federera, ali često su ti mečevi bili neizvjesni. U šest susreta čak je devet setova otišlo do tie breaka.

Na tvrdoj i brzoj podlozi u Cincinnatiju Karlovićev servis bit će jako oružje. Federer je već u drugome kolu spašavao živu glavu protiv Amerikanca Robbyja Gineprija, Amerikanac je dobio prvi set, a u drugome došao do tie breaka.

Svaki sljedeći meč Federerova je grčevita borba da ostane najbolji na svijetu. Hoće li ga zagrebački dr. Ivo znati “uspavati”?

pero smolčić 

Ančić i dalje na čekanju

I Mario Ančić sa zanimanjem prati razvoj oko svjetske “jedinice”.

- Koliko treba Nadalu - pitao nas je?

Rado smo mu sve detaljno prenijeli. Što se, pak, zdravlja splitskog tenisača tiče, jučer nije bilo nikakvih novosti.

- I dalje se osjećam jednako, malaksalo - rekao nam je iz hotelske sobe te dodao:

- U četvrtak bi trebali stići nalazi. Javit ću se čim nešto budem znao. Liječnici sumnjaju kako se radi o mononukleozi i stoga se nalazi čekaju dugo, no Ančić se i dalje nada da je riječ o običnoj virozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 02:05