StoryEditor
Teniskomplicirani format

Bez obzira na poraz od Rusije i vjerojatno ispadanje na Davis Cupu, Hrvatska će i sljedeće godine imati priliku igrati svjetsku skupinu

19. studenog 2019. - 17:32

Bez obzira na kojem mjestu završila nastup na prvom izdanju novog formata finalnog turnira Davis Cupa, hrvatska teniska reprezentacije će i dogodine imati priliku kvalificirati se za finalno nadmetanje, a ostaje otvorenom i mogućnost izravnog plasmana putem pozivnice. 

Naime, prema inicijalnoj verziji sustava natjecanja za novi format Davis Cupa, bilo je predviđeno da će dvije najlošije reprezentacije preseliti u niži rang natjecanja. No, Međunarodna teniska federacije je u međuvremenu napravila globalnu reformu 119 godina starog natjecanja, koja će u potpunosti zaživjeti sljedeće godine.

Radi se o tome da će od 2020. biti napušten zonski sustav pa će, osim 18 reprezentacija koje će sudjelovati na završnici u studenome u Madridu, čak 24 reprezentacije biti smještene u Svjetsku skupinu I, a još 24 u Svjetsku skupinu II, dok će zonski sustav (Euro-afrička zona, Američka zona, Azijsko-oceanijska zona) biti zadržan u skupinama III i IV.

Što to znači za Hrvatsku? Porazom 0-3 od Rusije naši su tenisači praktično izgubili mogućnost plasmana u nokaut fazu natjecanja. Polufinalisti s ovogodišnjeg finalnog turnira Davis Cupa automatski će izboriti nastup na završnici u studenome 2020. godine, a ostale će reprezentacije imati priliku izboriti se za sudjelovanje na završnom turniru: njih 12 će morati igrati kvalifikacijski meč u ožujku sljedeće godine, a dvije najsretnije će dobiti pozivnice, kao što je to bio slučaj s Argentinom i Velikom Britanijom za ovogodišnje finalno natjecanje.

Ovisno o raspletu finalnog turnira i imenima polufinalista, nije nemoguće da se među dobitnicima pozivnica nađe i ovogodišnji branitelj naslova te dvostruki osvajač Davis Cupa. Naime, prema najavama, Hrvatska i u 2020. godini namjerava nastupati u Davis Cupu u najkvalitetnijem sastavu, s oporavljenim Marinom Čilićem, što je prilično jak argument da se upravo hrvatskim tenisačima omogući izravan nastup na finalu Davis Cupa 2020.

Nastup u kvalifikacijama za finalni turnir sljedeće godine, kroz ovogodišnja zonska natjecanja u Prvoj skupini, osigurali su Brazil, Urugvaj, Ekvador (Američka zona), Uzbekistan, Južna Koreja, Pakistan ili Indija (Azijsko-oceanijska) te Češka, Švedska, Austrija, Mađarska, Slovačka i Bjelorusija (Euro-afrička). 

Njima će se pridružiti 12 reprezentacija s ovogodišnjeg finalnog turnira. Ždrijebom će biti određeni parovi i domaćini kvalifikacijskih mečeva. Pobjednici iz tih 12 bodova plasirat će se na finalni turnir, a poraženi će biti smješteni u Svjetsku skupinu I iz koje će se ponovno moći ući u kvalifikacije za finalni turnir 2021. godine. Naravno, pod uvjetom da sadašnji format Davis Cupa bude još uvijek aktualan.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:01