StoryEditor
Strani nogometNIMALO SKROMNO

Štimac: Odvest ću Hrvatsku u Brazil i tamo se boriti za naslov svjetskog prvaka

Piše PSD.
20. lipnja 2012. - 14:16
Jedna značajna era hrvatske nogometne reprezentacije pospremljena je u arhivu, u ponedjeljak su u Gdansku u povijest otišli Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Nikola Jurčević, nešto ranije i Robert Prosinečki. S njima odlazi i mentor Vlatko Marković, kojemu se izbornik toplo zahvalio na konferenciji za novinare nakon utakmice sa Španjolskom. Na vlast dolazi “trojni pakt”, Davor Šuker - Zdravko Mamić - Igor Štimac. Ujedinila ih je ideja da je vrijeme i za njihovu misiju.

Igor Štimac, koji je ovdje u ulozi komentatora HTV-a, odgovorio je spremno na sva pitanja, samo jedno je preskočio. Kada sam ga pitao tko će ga naslijediti u njegovoj ulozi, dodao je mikrofon Dragi Ćosiću: “On zna…”

Igor Štimac, najbolji komentator kojega je HTV imao, osim Tomislava Ivića, zna kakav je bio hrvatski nastup na EP-u. Ako je i vidio poneku pukotinu, nije želio “otkrivati bokove”. Te stvari će zadržati za privatnu upotrebu, trebat će mu vrlo brzo.
- Bio je to doista odličan nastup. U vrlo, vrlo teškoj grupi opravdali smo ulogu favorita na utakmici s Irskom, protiv Talijana smo 60 minuta bili inferiorni, ali smo ih zadnjih 30 minuta imali na pladnju. Protiv Španjolske su nas uništile dvije stvari - sreća i sudac…

Nisu nam bili baš skloni. Ni Howard Webb, ni Wolfgang Stark?
- S obzirom na ponašanje individua, koje su elementarna nepogoda hrvatskog nogometa, ne čudi da nas ne žele u svom elitnom klubu. Zar o tome rječito ne govori i izjava Michela Platinija da je turnir fantastičan, “osim hrvatskih šupčina”.

Najbolji hrvatski igrači na ovom turniru?
- Mario Mandžukić je biser, odigrao je turnir na najvišoj razini. Mi smo znali za njegovu klasu, ali sada se predstavio i velikom svijetu. Ostali zaslužuju prolaznu ocjenu, naročito Luka Modrić, koji je turnir odigrao na super razini, po mnogim stvarima se razlikuje od “običnih” igrača.

Kako biste ocijenili Slavena Bilića?
- Nakon svake utakmice najprije pomisliš - moglo je i bolje, nezahvalan je to posao. Ali, Bilić je turnir odradio za vrlo dobru ocjenu. Posebno me impresionirao reakcijom s klupe na utakmici s Italijom, kada su stvari krenule nizbrdo, pogodio je izmjenom sustava, doista je znalački promiješao karte.

Ako postanete izbornikom, hoće li biti novih imena, ali i liste otpisanih?
- Zna se da Hrvatska nema prevelik kadar super-kvalitetnih igrača, no, krug kandidata će ovisiti o trenutnoj formi. Sve ovisi o njihovoj spremnosti i ponašanju. Nemam nikakvih ograda ni predrasuda ni prema kome…

Ni prema Sammiru?
- Svi su u krugu, pa i Sammir, zašto ne. Ako će zaslužiti!

Obrana, ipak, mora na ozbiljan remont?
- S Lovrenom će obrana biti puno bolja. Uostalom, Ćorluka i Schildenfeld su obavili dobar posao protiv Španjolske, naravno, uz veliku pomoć vezne linije. U prvoj i drugoj utakmici Ćorluka, inače jedan od naših ključnih igrača, nije bio sto posto siguran, a kod Šifa se osjeća manjak iskustva. Ali, iza njih je jedan veliki turnir i golemo iskustvo.

Koncipirali ste novi stručni stožer, jedino niste imenovali glasnogovornika?
- Davor Gavran je glasnogovornik HNS-a, cijenim njegov rad, igrači su s njim također zadovoljni, ne mislim da ga treba mijenjati.

U idućim kvalifikacijama, koje ste već proglasili najtežima u povijesti hrvatskog nogometa, tko će vam biti teži suparnik, Belgija ili Srbija?
- Po kvaliteti rekli bismo Belgija, ali, utakmice sa Srbijom nose izuzetni naboj…

“Veselite” se sudaru sa Sinišom Mihajlovićem?
- Veselim se, ali bez navodnika, svakom izazovu i utakmici s jakim suparnicima.

Kakva će biti suradnja sa Šukerom i Mamićem, makar ste do jučer bili na “pogrešnim” stranama?
- Dobro se slažemo, svaka suradnja je dobro došla. Grupa je toliko teška da samo zajedništvom možemo otići u Brazil. A tamo se nadam da ćemo se tući za naslov svjetskog prvaka. I zato je svaki “support” dobrodošao.

Igor Štimac će do kraja odraditi angažman na HTV-u, gdje mu je sada šef Drago Ćosić, a uskoro će mu šefovati Šuker i Mamić. Samo, oni i te kako dobro znaju kako je teško Štimcu biti šef!?


JL

Izdvojeno

29. svibanj 2020 06:21