StoryEditor
Strani nogomethalo, atena

Marko i Iris su splitskoj bolnici donirali novac za dva respiratora: ‘Nisu laka vremena i moramo se svi zajedno držati‘

Piše Ivica Marković
7. travnja 2020. - 13:16
AFP

Jedan od onih koji je želio pomoći svom Splitu, konkretno splitskom KBC-u, je i nogometaš Marko Livaja, aktualni igrač atenskog AEK-a. On je u dogovoru sa svojom zarućnicom Iris Rajčić odlučio izdvojiti 50 tisuća eura kako bi KBC Split mogao kupiti dva respiratora.

- Stalno gledamo TV i vidimo što se događa u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Stoga sam odlučio pomoći. Eto, imam mogućnost pomoći pa sam odlučio odvojiti novčana sredstva za ono što je bolnici najpotrebnije. Vjerujem da mnogi ljudi žele pomoći, ali nemaju sredstava pa je normalno da mi koji to možemo i napravimo. Nisu laka vremena i moramo se svi zajedno držati - kazuje Marko Livaja iz Atene.

Savjet doktora Poljaka

Što kupiti bolnici, bilo je pitanje koje su Marko i Iris najčešće, između sebe postavljali.

- Nazvali smo našeg dobrog obiteljskog prijatelja prof. dr. Kolju Poljaka, bivšeg ravnatelja KBC Split, koji nam je savjetovao da kupimo respirator. Spojio nas je s prof. dr. Julijem Meštrovićem, ravnateljem KBC Split, i odluka je pala u trenu. Ni jednog trenutka nismo oklijevali i potreban novac smo uplatili na bolnički račun - rekla nam je Iris.

Upitali smo Marka jesu li u Grčkoj smanjene plaće?

- Dobijemo nešto manju plaću, ali to je neznatno smanjenje u odnosu na neke druge zemlje. Mi još nismo u Grčkoj razgovarali o smanjivanju ugovora. Što se tiče nastavka prvenstva, ništa se neće znati do 21. travnja, a onda bi se mogla donijeti odluka o nastavku igranja. Naime, kako Grci kažu, prvenstva svih sportova se mogu prekinuti, ali nogometa nikako - kazuje Marko.

I dok stoji u kućnoj karanteni, Marko trenira.

- Svaki dan treniram i održavam kondiciju. Trener nas sve prati preko aplikacije i “nema mrdanja”. Svaka dva dana odlazim vani i odradim trening trčanja i tako iz dana u dan. Moram biti spreman za nastavak prvenstva.

U Grčkoj ima oko 1700 zaraženih i sedamdesetak umrlih od koronavirusa.

- Kao u Hrvatskoj, restrikcije su na svakom koraku. Može se izići samo u dućan, kod liječnika, pomoći starim i nemoćnim, prošetati psa... Sve škole i vrtići su zatvoreni. I svaki put kada netko izlazi, mora poslati poruku na određeni broj mobitela kamo ide i mora ostaviti svoju adresu, ime i prezime. I na taj način kontroliraju kretanje ljudi. Uz to i policija stalno patrolira i nema okupljanja. Ukoliko osoba bude uhvaćena u nezakonitom izlasku, bit će novčano kažnjena - otkrila nam je Iris.

Svi žele vani

Kao i u Hrvatskoj, Grci se snalaze na sve moguće načine da izađu vani.

- Grci, kao i mi, vole boraviti na otvorenome, piti kave, pričati... Kada su nedavno zatvorili sve škole i vrtiće, Grci su to shvatili kao godišnji odmor. Tako je na jednu poznatu plažu na taj prvi dan “odmora” došlo više od dvije tisuće ljudi. Svi su oni kupili kartu za plažu, cijene su 10 i 20 eura, i tu su odlučili provesti dan. No, došla je policija i sve ih potjerala - prenijela nam je Iris.

‘Sretan sam tu, borim se za Europu’

- Imam ponuda iz ‘Liga petice’, ali ja sam zadovoljan u Grčkoj. U tim bih se klubovima borio za sredinu ljestvice, a ovdje se svake godine borim za Europu - rekao je Marko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 18:47