StoryEditor
Strani nogometpromjene su nužne

Englezi kao da se trude da VAR ne uspije, sinoćnja ‘predstava‘ koju su priredili u Sheffieldu dokaz je problema koji se mora što prije riješiti

Piše Antonio Juričić
6. prosinca 2019. - 23:59
Soccer Football - Premier League - Sheffield United v Newcastle United - Bramall Lane, Sheffield, Britain - December 5, 2019 Sheffield United's Dean Henderson remonstrates with referee Stuart Attwell after a goal was awarded to Newcastle by VAR Action Images via Reuters/Lee Smith EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or ”live” services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Please contact your account representative for further details.Reuters

HNS je danas potvrdio da je spreman za uvođenje VAR-a, a videotehnologija bi svjetlo dana trebala ugledati u HNL-u na proljeće. No, problem je u tome što VAR zapravo još nije spreman za širu uporabu, a tome svjedočimo iz kola u kolo, i to diljem svijeta.

Posljednji sporni trenutak dogodio se sinoć na susretu Premier League između Sheffield Uniteda i Newcastle Uniteda.

Igrala se 70. minuta utakmice. Dummet je poslao dugu loptu za Carrolla, a napadač ju je proslijedio glavom za natrčavajućeg Shelveyja. Pomoćni sudac podigao je zastavicu, misleći da je Carroll bio u zaleđu, a igrači Sheffielda stali su s igrom. Glavni sudac nije se oglasio, a Shelvey se sjurio prema golu i pogodio pored Hendersona koji nije ni pokušao obraniti njegov udarac.

Nakon pregleda, VAR je zaključio da Newcastleov napadač ipak nije bio u zaleđu te je pogodak bio priznat. Odluka je, naravno, odmah izazvala kontroverze, a cijela situacija još je jednom potvrdila kako neujednačeni kriteriji VAR čine gotovo beskorisnim te da ljudski faktor i dalje ima jak utjecaj čak i na odluke na koje ne bi trebao.

Kada je uvedena videotehnologija u nogomet, suci su dobili naputak da u situacijama kada nisu sigurni radi li se o zaleđu ili ne puste akciju do kraja, odnosno do prvog prekida. Stoga, sve češće viđamo situacije u kojima je na prvi pogleda jasno da je riječ o zaleđu, ali pomoćnik ne diže zastavicu dok ne prođe opasnost, da ne bi pogriješio. Na takvom principu funkcioniraju manje-više sve lige koje koriste VAR, ali u Engleskoj je situacija malo drugačija.

Engleski suci sude u možda i najkvalitetnijoj, a zasigurno najkompetitivnijoj i najbogatijoj ligi na svijetu, stoga sebe smatraju najsposobnijima do te mjere da nerijetko djeluju arogantno. Šef engleskih sudaca Mike Riley otkrio je podatak da je VAR ove sezone preokrenuo četiri odluke koje se tiču kaznenih udaraca, a koje su bile točne.

Razlog tome je naputak sucima da što manje koriste ekran uz teren, što u praksi znači da ga do sada nitko nikada nije iskoristio. A to posljedično znači da je sudac koji sjedi u VAR sobi sugerirao glavnom sucu koji vodi utakmicu da promjeni svoju odluku, a ovaj ga je poslušao jer bi mogao snositi posljedice ako ga ne posluša, a pokaže se da je pogriješio. A to jednostavno nije način na koji bi VAR trebao funkcionirati.

Također, u Engleskoj su pomoćni suci mnogo brži na "okidaču" pa zastavicu nerijetko dižu čim posumnjaju na zaleđe, što neizbježno kad-tad dovede do pogreške, kao što je to bio slučaj sinoć.

No, ironija je u tome što pomoćni sudac zapravo i nije pogriješio u protokolu u pravom smislu riječi kada je signalizirao zaleđe, kao što ni glavni sudac nije pogriješio kada je pustio da se igra nastavi. Pomoćnik jest pogriješio u svojoj procjeni, ali njegovo dizanje zastavice bilo je sasvim legitimno u kontekstu njegovog zadatka, jer ipak glavni sudac ima posljednju riječ. A Stuart Atwell je odlično reagirao i pustio da se akcija razvije, jer se ponašao u skladu s naputcima, onim istima koje je pomoćnik zanemario.

Ružna istina je ta da su igrači Sheffielda sami krivi što su stali s igrom, a ono što će im ublažiti gorak okus u ustima jest to da bi Shelvey ionako vjerojatno postigao pogodak jer se našao u sjajnoj situaciji. No, to ne mijenja činjenicu da se kriteriji VAR-a moraju ustaliti barem u cijeloj Europi, ako ne i u cijelom svijetu. I to se mora dogoditi što prije.

Različiti kriteriji koji ovise o ligi iz koje djelitelj pravde dolazi oduvijek su bili tema za raspravu, ali danas kada svi imaju mogućnost pregledati situaciju, kriteriji se moraju ujednačiti. Ista situacija nakon pregleda snimke danas može biti procijenjena kao prekršaj za najstrožu kaznu i ne mora, ovisno o tome iz koje lige dolazi sudac, ali i koji je njegov kriterij. Čak i ako prihvatimo to kao nužno zlo, definicija igranja rukom i jednako ponašanje pomoćnih sudaca stvari su koje se jednostavno moraju ujednačiti.

Kada ne bi bilo međunarodnih natjecanja, ne bi ni bilo toliko problema. U tom slučaju bi svaka liga imala pravo pronaći način korištenja videotehnologije koji smatra najboljim i naputci sucima mogli bi biti individualizirani.

Ali, ne smije se dogoditi da primjerice u susretu Barcelone i Manchester Cityja u kojem se odlučuje o finalistu Lige prvaka jednu utakmicu sudi sudac koji će dosuditi kazneni udarac zbog igranja rukom, a drugu onaj koji će tu istu situaciju drugačije okarakterizirati.

- Mogu živjeti s činjenicom da su suci ljudi koji čine pogreške, ali sada kada tehnologija pogriješi, to je problem - izjavio je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin prije koji dan, referirajući se na odluke o zaleđu koji se temelje na centimetrima, iako se zna da tehnologija koja se koristi može pogriješiti i do 34 centimetra, što je posebna priča o kojoj smo već i pisali.

FIFA i UEFA moraju donijeti jasne smjernice i obvezati sve nacionalne saveze i sudačke organizacije da ih se pridržavaju te uspostaviti kriterije u vezi ključnih situacija koje će svi poštovati.

U protivnom, uvođenje tehnologije u nogomet neće imati nikakvog smisla.

#VAR#PREMIER LEAGUE

Izdvojeno