StoryEditor
Strani nogometZADNJI TEST

Bilić: Utakmica s Norveškom trebala bi nam reći jesmo li na pravom putu

Piše PSD.
2. lipnja 2012. - 11:35
Hrvatska je nogometna reprezentacija doputovala u Oslo. Utakmica protiv Norveške, na stadionu Ullevall (subota, 19 sati) imala bi izborniku Slavenu Biliću ponuditi neke relevantne odgovore uoči Europskog prvenstva, odnosno prve utakmice, protiv Irske, 10. lipnja u Poznanju.

- Utakmica s Norveškom trebala bi nam reći jesmo li na pravom putu. Ne trebamo robovati rezultatu mada je i on bitan. Za ozračje u reprezentaciji, ali i kao svojevrsna potvrda rada. No, primarno od utakmice u Oslu priželjkujem odgovarajuću igru. Radije bih da odigramo neodlučeno ili nesretno izgubimo u odličnoj igri nego da pobijedimo u slaboj utakmici – kazuje Slaven Bilić.

Aproksimativno, Norveška i Irska, momčadi su slične po načinu igre. Čak su i po FIFA-inom rajetingu – tu, negdje. Irska je 18. a Norveška 24. reprezentacija za svjetskoj rang listi (Hrvatska je 8.).
- Estoniju i Norvešku nismo odabrali slučajno. Radi se o reprezentacijama koje igraju nalik Irskoj. Ipak, mislim da su Irci sposobniji za veće domete. Naša prezentacija u Oslu trebala bi predstaviti 75% onoga što od hrvatske reprezentacije možemo očekivati na Euru.

Koliko bi momčad protiv Irske trebala biti svježija u odnosu na susret u Oslu?
- Ako ne bude dobro neću se pravdati ''teškim nogoama'' igrača. Protiv Irske ćemo biti sigurno svježiji 20%. A puno je i 3%.
No, iskreno, očekujem već u Oslu da naši igrači – lete. Problem bi mogao biti tek psihološke naravi, u pristupu utakmici. Može onaj Hangeland iz Fulhama krenuti u klizeći start. Naši će ga igrači podsvjesno izbjeći, razmišljajući kako im za tjedan dana počinje Euro.

Koliko će sastav protiv Norveške biti kompatibilan s onim 10.lipnja u Poznanju?
- Ne krijem da konture sastava postoje. Nitko nije otpao, jer smo pogriješili u procjeni. Imamo možda otvorene opcije za 2-3 mjesta u momčadi. Nemamo više niti vremena niti prostora za eksperimente. Za utakmicu s Irskom u konkurenciji imamo 14-15 igrača, ali globalno, za sva tri susreta možemo se osloniti na sve igrače.

Pribojavate li se slabe igre ili lošeg rezultata u Oslu?
- Ne bojim susreta s Norveškom. Naprotiv, jedva ga čekam. Nismo niti prije četiri godine, u posljednjoj provjeri protiv Mađarske (1:1) odigrali nezaboravno, pa je na Euru bilo dobro.

Kao primjer utakmice s neodgovarajućim pristupom često se spominje maksimirski ogled sa Švedskom, 29. veljače ove godine.
- Istina je, tada sam bio jako ljut i imao sam ''težak'' razgovor s kapetanom. Darijo je pravdao momčad kako im je to bila prva utakmica bez ''mača nad glavom''. Bila je to i prva utakmica nakon dodatnih kvalifikacija s Turskom. Imali smo i previše marketinških aktivnosti tih dana. Mogu razumijeti, ali ne i opravdati slabo izdanje u susretu sa Švedskom. Srećom, lošija igra nije poremetila ozračje u reprezentaciji – tvrdi Bilić. 

Po povratku iz Osla hrvatska reprezentacija ima – slobodan dan (nedjelja). U ponedjeljak je ponovno okupljanje i trening u Maksimiru. No, izbornik Bilić neće voditi posljednji trening prije puta u Poljsku (utorak ujutro).

- U ponedjeljak je u Budimpešti utakmica Mađarska – Irska. Bila bi katastrofa propustiti tu utakmicu. Ići ću u Budimpeštu zajedno s Gordanom Ciprićem, koji prati Irsku tijekom pripremnog razdoblja – najavljuje hrvatski izbornik.

M. BARIŠA

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 09:07