StoryEditor

Bayern je nadigrao PSG, ali stokilaš Süle i Boateng koji je davno odigrao svoje najbolje partije nisu mogli protiv ubojitog Mbappéa

8. travnja 2021. - 10:30
AFP

Bayern i PSG sinoć su odigrali ljepoticu cijelog četvrtfinala, a možda i cijele Lige prvaka. U susretu prepunom golova, prilika i uzbuđenja pobjedu je odnijela francuska momčad, unatoč apsolutnoj dominaciji Bavaraca.

Bayern je na kraju utakmice imao 63% posjeda, 31 udarac (od čega 12 u okvir) i 15 kornera, dok su Parižani imali samo šest udaraca (od čega pet u okvir) i jedan udarac iz kuta. Sjajni Keylor Navas i manjak sreće spriječili su momčad Hansija Flicka da dođe do pobjede, a i pitanje je bi li PSG primio samo dva pogotka da je u vrhu napada domaćina bio ozlijeđeni Robert Lewandowski.

Mauricio Pochettino imao je jednostavan plan, kao što ga uostalom ima svaki trener na klupi PSG-a posljednjih godina u utakmicama protiv jakog protivnika. Plan je bio prepustiti loptu protivniku, čvrsto stajati u obrani i nakon dolaska u posjed što prije gurnuti loptu u prostor za Neymara ili Mbappéa, koji će uvijek biti postavljeni visoko i minimalno sudjelovati u fazi obrane.

- Trener je tražio da zajedno s Neymarom zatvorim linije dodavanja prema Kimmichu i da tražim dubinu kako bi poremetio Bayernov blok i natjerao njihove braniče da trče, u čemu se ne osjećaju ugodno – rekao je francuski napadač nakon utakmice.

No dok je ovaj drugi segment, koji se odnosi na fazu napada, očekivano funkcionirao, teško je reći da su Parižani uspjeli „odsjeći” Joshuu Kimmicha. Sjajni Bayernov veznjak imao je 9/11 točnih dugih dodavanja, kreirao je tri velike šanse i imao nevjerojatnih 10 „ključnih dodavanja”, koja se definiraju kao dodavanje koje je prethodilo udarcu njegovog suigrača ili ga dovelo u priliku da dovede svog drugog suigrača u izglednu priliku.

image
AFP

Flick je, pak, igrao svoju prepoznatljivu igru i Bayern je u napadu izgledao zaista dobro. Ipak, mora se priznati da je često djelovalo kao da Bavarci previše kompliciraju, a to je pogotovo vrijedilo kada bi lopta bila kod Leroya Sanea. Bayernova „desetka” stvarala je velike probleme gostujućoj obrani po desnom krilu, ali mu je uvijek nedostajalo zadnje dodavanje koje će njegovim suigračima omogućiti da pronađu mrežu Keylora Navasa.

Što se tiče obrane, domaćini su imali ogromnih problema, jer su uz Davida Alabu, koji ni sam nije bio na posebno visokoj razini, za dvojicu ponajboljih napadača svijeta zaduženi bili stokilaš Niklas Süle, a kasnije Jérôme Boateng koji je davno odigrao svoje najbolje partije. To je bilo pogotovo evidentno kod trećeg pogotka Parižana, kada je previše pasivno zatvarao Mbappé i omogućio Francuzu da lagano pospremi loptu iza Neura kroz njegove noge.

S obzirom na količinu prilika koju su Bavarci stvorili, ne treba ih još otpisati pred uzvrat u Parizu. Ali dojam je da će obrana Bayerna teško izdržati dovoljan broj naleta Pochettinove momčadi da bi uspjela svom napadu omogućiti stvaranje dva gola prednosti, koliko će im najvjerojatnije trebati za prolaz.

No sve je još uvijek otvoreno, a Bayernu ide u prilog to što vjerojatno neće morati napraviti ništa drugačije u fazi napada kako bi došli do pobjede u uzvratu. Jedino na čemu će Flick morati poraditi je faza obrane, jer ubojiti napadački duo (a možda i trio) Parižana zasigurno neće praštati greške ni u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 19:31