StoryEditor
Rukometpoker asova

Tri cure iz Solina i jedna Slavonka kralježnica su šampionske generacije

5. travnja 2019. - 01:44
kadetkinje_rukomet2-290319

Tri cure iz Solina i jedna Slavonka kralježnica su šampionske generacije kadetkinja Splita 2010 – Ana Buljan, Margarita Škarić, Ana Mrkonjić i Klara Birtić. Proćakulali smo malo s njima, premda se još navikavaju na pažnju medija, sramežljivo su odgovarale na naša pitanja....

U Splitu se vide još barem do kraja srednje škole, a onda će sve četiri vjerojatno upisati fakultet. No, u rukometu žele ostaviti trag i igrati na ozbiljnom, međunarodnom nivou. Talentirane su, dobro se razvijaju i sve češće dobivaju minute u seniorskom rukometu, no još je dug put do pravih stvari. Također, sve četiri su na popisu kadetske reprezentacije Hrvatske (Mila Tonković je u pričuvi).

Ana Buljan je, dakle, petu godinu zaredom najkorisnija igračica završnog turnira. Pretplatila se na tu nagradu. Kad će je prepustiti nekome drugom?
- Nikad! – učenica II. gimnazije u Splitu odgovara samouvjereno.
- Očekivali smo prvo mjesto, ali ove su godine svi narasli i ojačali pa je bilo malo teže. No i mi smo ojačale! Dosta sam napredovala dolaskom u Split, pogotovo u obrani, no u svakom segmentu igre još moram biti bolja – veli Buljan koja je, poput Škarić i Mrkonjić, odabrala Split 2010 zbog igranja u Prvoj ligi, ali i prilike da u Splitu završi srednju školu.

Sve su cure, osim Mrkonjić, treći razred. Školski zadaci pritišću, a gomilaju se i obveze na rukometnom terenu zbog kojih nerijetko izbivaju iz klupa pa onda moraju nadoknađivati zaostatke. Baš su na dan našeg razgovora cure imale po nekoliko kontrolnih.

Osim Buljan, iz Svetog Kaja je i Margarita Škarić, godinama najbolje lijevo krilo u ovom uzrastu.
- Meni je bilo lakše jer smo već navikle na ovakav nivo. Bila sam opuštena i igrala bez ikakvog stresa.
Puno su utakmica Splićanke u Umagu pobijedile tako da Škarić s krila utrči u sredinu, “izbaci” čuvara i ode do pogotka, penala ili isključenja.

- Mogu igrat’ i krilo i srednjega, nikakav problem! – smije se Margarita, koja se školuje za optičara i u toj bi struci voljela nastaviti školovanje na fakultetu.

Par kilometara istočnije, s Japirka, stiže Mrkonjić, učenica V. gimnazije “Vladimir Nazor”. I ona je već godinama najbolja na svojoj poziciji, a u Umagu je u ekipi bila jedini vratar.
- Falila mi je podrška s klupe. U jednoj utakmici nisam dobro branila, ali nisam mogla izaći makar na minutu da se malo osvježim. Na kraju je ispalo dobro, obranila sam sve što sam morala.
Klara - ‘dobri duh’ ekipe

A evo nam i Klare Birtić, dobrog duha svlačionice. Odmah po dolasku dobila je nadimak “Žito” po Atletskom klubu Slavonija-Žito iz Osijeka. Došla je prošlog ljeta iz Starih Perkovaca, naselja s oko 1000 stanovnika pored Đakova, zbog trenera prve ekipe Željka Čaglja koji joj je bio mentor u kampu HRS-a. Ona se nije previše dvoumila, no njezini roditelji jesu.

- Njima je to bilo predaleko. Kud baš ja u Split, govorili su mi...

No Klara je pogodila. Ekipa ju je super prihvatila, kao i kolege u Zdravstvenoj školi.

- Na početku mi je bilo teško jer nisam nikoga znala, čak sam se prvi dan izgubila do dvorane, haha. No sad mi je baš super. Odlično se slažem s ekipom i kolegama u školi, svi su me prihvatili kao da sam tu godinama.

Izdvojeno

09. srpanj 2020 20:56