RukometILUZIJA SUBOTNJE VEČERI

Kruha i rukometa: Arena ima veću vrijednost od medalje

Piše PSD.
29. prosinac 2008. - 18:14

Zagrepčani su dobili Arenu! Uostalom, igara svih vrsta im nikada nije nedostajalo. Za kruh se međutim moraju sami pobrinuti. Na izgradnju velebnog zdanja utrošeno je 90 milijuna eura.

Zadovoljstvo imanja rukometne Arene Zagrepčane će dodatno koštati godišnje 7,2 milijuna eura (s naslova najma dvorane). Gradonačelnik Milan Bandić tješi skeptike kako će Arena 280 dana u godini biti u funkciji. Bumo videli...

U subotu navečer Zagreb je otvaranjem Arene doživio iluziju. Još jednom smo mogli spoznati kako je prosječnom Hrvatu dovoljno toliko malo da bude sretan. Čudno je samo što mu to malo tako često nedostaje. Iluzija Arene je privremena kao i rok trajanja uporabne dozvole.

No, već smo svikli na spoznaju kako je u Lijepoj našoj sve privremeno. Osim političara! Za hrvatski rukomet zagrebačka Arena ima veću vrijednost od svih osvojenih medalja. Pa makar radi građevinskih propusta imala tek privremenu uporabnu dozvolu.

Arena je danas svojevrsna personifikacija hrvatskog rukometa. Sličnih problema ima, naime, i izbornik nacionalne momčadi Lino Červar. Zbog problema u zgradnji momčadi hrvatska reprezentacija može dobiti tek privremenu uporabnu dozvolu.

Balić počasni gost

U uvodu u pripreme za Svjetsko prvenstvo Červar je Zagrepčanima predstavio petnaest reprezentativnih kandidata. Među njima je tek sedam-osam igrača (od ukupno šesnaest) koje će hrvatski izbornik prijaviti za Svjetsko prvenstvo.

Glavnina kandidata (igrači iz inozemstva) pripremama će se priključiti 2. siječnja u Splitu. Nadamo se i Ivano Balić. U subotu je bio samo ime u zapisniku i “počasni gost” na klupi hrvatske reprezentacije.

Pobjeda nad Rusima, ma koliko bila impresivna i statistički ugodna (33:24), u konačnici ipak ima revijalni prizvuk. U kontekstu rukometne igre pojam Rusija ima zastrašujući prizvuk (reprezentacija “zbornaje” osvojila je sve trofeje koji u rukometu postoje).

Ali, u subotu navečer protiv nadahnute i motivirane hrvatske momčadi, ruska je rukometna stvarnost bila miljama daleko od natjecateljske forme i negdašnjeg sjaja. Do početka rukometnog summita dovoljno je vremena za sitne popravke, a još im se trebaju priključiti vratar Kostigov i pivot Jevodokimov.

Prema dojmu iz Arene ruski rukometaši nisu pokazali kvalitetu dostojnu borbe za medalju na predstojećem Svjetskom prvenstvu. No, dojam je u rukometu počesto varljiva varijabla.

m. bariša / epeha