Rukometnajbolja vratarka na svijetu

Grimsbø: Omiš je jedinstven, sretna sam što postoji kamp samo za vratare

Piše Marko Bilić
24. lipanj 2019. - 22:42
111grimi

U sklopu ovoljetnog “Galeb međunarodnog kampa rukometnih vratara” u Omiš će sljedećeg petka stići prava “zvjerka” ovoga sporta: najbolja vratarka na svijetu Kari Aaalvik Grimsbø. 

Norvežanka je poosvajala sve živo u bogatoj karijeri. Spomenimo samo ono najvažnije: čak 13 medalja s Olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava! U posljednje četiri sezone čak je tri puta proglašena najboljom vratarkom Europe,  a ove godine i najboljom na završnici Lige prvakinja koju je osvojila sa svojim Gyorom.
- Veselim se što sam napokon dobila priliku doći u kamp koji je poznat u cijelome svijetu, što ću podijeliti iskustva s kolegama, te prenijeti znanje mladima koji kreću našim putem – iz Norveške se javila Kari Aalvik.

Kako ste doznali za kamp rukometnih vratara u Hrvatskoj? Tko vas je pozvao da se pridružite ovoga ljeta?
- Moji treneri su mi pričali sve najbolje o ovom posebnom rukometnom projektu. I zato mi je posebno drago što me gospodin Mario Čaljkušić pozvao da se ove godine i sama aktivno uključim u rad s mladima. 
Prihvatili ste izazov.

- Naravno! Tako sam sretna što postoji kamp samo za rukometne vratare. Njima treba posvetiti posebnu pozornost, zato sam odlučila doći u Hrvatsku i podijeliti im svoje znanje i iskustvo.

Prvi put ste trenerica u kampu.
- Nikad nisam čula za neki drugi kamp samo za vratare. To ovaj u Omišu čini tako jedinstvenim! Većina mladih golmana nemaju pomoć iskusnijih vratara, nekog tko bi ih učio i savjetovao u svakodnevnom životu i treninzima. Zato je tako dobro da mogu doći kod vas i sama se uključiti u ovaj projekt. 

Kakve ste sreće vi bili po ovom pitanju, na svojim počecima?
- Rukomet sam počela trenirati već s pet godina. Imala sam trenera koji je volio raditi s vratarkama i to mi je bilo od velike pomoći. Pogotovo od trinaeste godine kad sam krenula sa specifičnim treninzima. 

Koliko je važno imati trenera samo za vratare?
- Jako je bitno imati osobu koja je i sama imala uspješnu vratarsku karijeru. Trenerri su mi bili jako važni kroz karijeru, pomogli su mi razviti se tehnički, fizički i psihički. Posebno Mats Olsson, moj trener golmana u reprezentaciji koji samnom radi još od 2005. godine. Imao je veliki utjecaj na mene kao igračicu i osobu.

Sigurno imate i neki uzor u karijeri, idola?
- Kao mlada bila sam posebno zadivljena s Cecilie Leganger, nastojala sam pratiti njezin put, braniti poput nje.

Četiri godine ste najbolja vratarka na svijetu. Kako uspijevate tako dugo braniti na vrhunskoj razini?
- Prvenstveno zahvaljujući suigračicama, ekipi, treneru i mom iskustvu. Nakon toliko godina u rukometu nisam se razvila samo kao igračica već i kao osoba, rukomet mi još uvijek daje toliko da mi nije dosadno i još sam željna novih uspomena i iskustava. Uvijek  sam imala velike snove i specifične ciljeve u sportu, to mi je pomoglo da izdržim sav taj naporan rad i treninge. I da ostanem na vrhu.

Koje ćete savjete dati mladim vratarima u Omišu?
- Da vjeruju u sebe. Biti samouvjeren i miran dva su važna faktora za ostvarenje cilja. Želim im dati nova znanja na putu da postanu najbolji golmani koji mogu biti.

Za vratare u rukometu zna se reći da su “pola ekipe”. Ili, pola pobjede. Iznenađuje li vas, onda, činjenica da su mnogi talentirani vratari prepušteni sami sebi, da brojni klubovi nemaju trenera golmana?

- Jako se dobro zna koliko je važna uloga vratara u rukometnoj ekipi. I zato je jako značajno za mlade i neiskusne čuvare mreže da imaju nekoga tko će ih voditi i pomoći im da se razvijaju. Jer, teško je razumjeti način vratarskog razmišljanja i način na koji mi radimo. Da bi se cilj ostvario, a to je napraviti vrhunskog golmana, potrebno je puno ponavljanja i posebnih vježbanja u učenju novih tehnika...

Upravo zato je kamp u Omišu prava stvar i još uvijek jedinstven u svijetu rukometa. Uostalom, prepoznali su ga na svim stranama svijeta, iz godine u godinu sve je više mladih vratara i vratraki željnih stjecanja dragocjenih iskustava i savjeta od ponajboljih vratara svijeta. Baš kao što je Norvežanka Kari Alvik Grimsbo.

#KARI AAALVIK GRIMSBø