StoryEditor
Ostalopravi podvig

Treći nastup i treće finale na svjetskim prvenstvima: najbolji hrvatski gimnastičar svojom vježbom izborio mjesto mjesto u završnici i bornu za medalju

Piše Hina
8. listopada 2019. - 01:57

Najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić plasirao se u svoje treće finale svjetskih prvenstava. U današnjim kvalifikacijama Stuttgarta Tin je za svoju vježbu dobio ocjenu 14.833 te u konačnici završio kao trećeplasirani.

Treći je ovo Tinov nastup na svjetskoj smotri, a ujedno i treće finale. Prvo, ono u Montrealu, donijelo mu je zlatnu medalju i titulu svjetskog prvaka na preči, dok mu je drugo, ono prošlogodišnje iz Dohe, donijelo četvrto mjesto.

U današnjim kvalifikacijama Tin je bez većih pogrešaka izveo svoju vježbu početne ocjene 6.2, a boljim su se od njega pokazala samo dvojica gimnastičara - Chia-Hung Tang (14.933) iz Kineskog Tajpeha te Amerikanac Samuel Mikulak (14.866).

- Ne mogu ovo usporediti ni sa čime prije, u karijeri, općenito u mom životu. Ovo je jedna situacija koja je bila neizdrživa sama po sebi. Kad sam krenuo, rekao sam si "to je to, čupam do kraja" - iskren je bio Tin.

Plasman u finale znači da Srbić gotovo sigurno ima i plasman na Olimpijske igre, za što će potvrdu, kao i Ana Đerek, dobiti u nedjelju po završetku natjecanja.

- Nisam još iskreno svjestan i ne znam još što sam napravio. Vjerujem da je tu Tokio. To je bio moj san od kad sam bio malo dijete i ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Vjerujem da svi koji su u finalu su ionako već u Tokiju s ekipama i da sam osigurao OI - dodao je.

Finale preče na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu na rasporedu je u nedjelju.

- Iskreno, ovih osam dana koliko smo tu nisam uspio niti jednu sekundu pomisliti o finalu. Meni je ovo toliko stvaralo pritisak i samo sam razmišljao o kvalifikacijama. Svaki dan sam po sto puta prošao vježbu u glavi. Sad mogu početi razmišljati i o finalu. Imam pet, šest dana i idem jaču vježbu. Sad sam išao start 6.2, u finalu idem 6.5, najjaču vježbu koju ja mogu, i to je to, nema filozofije. Idem se probati boriti za medalje.

Osim Tina Srbića u današnjim su kvalifikacijama nastupili i iskusni Robert Seligman te mladi, novopečeni senior, Mauro Nemčanin - obojica na konju s hvataljkama.

Prošlogodišnji doprvak Europe te višestruki finalist svjetskih i europskih prvenstava Robert Seligman, nažalost, zbog pada je svoj nastup u današnjim kvalifikacijama završio na 150. mjestu s ocjenom 11.333.

- Ne znam ni sam zašto sam sišao sa sprave. Doslovno nisam ništa pogriješio niti sam igdje zapeo. Forma je bila nevjerojatna. Najviše mi je žao što sam razočarao trenera i one koji su vjerovali u mene. Nemam nikakvih problema u svojoj vježbi ali sigurno postoji razlog zašto se ovo desilo - osvrnuo se Seligman na svoj nastup.

Mauro Nemčanin kao debitant na velikom seniorskom natjecanju ostvario je solidan rezultat, 66. mjesto (12.866), završivši svoju vježbu bez većih pogrešaka.

- Prezadovoljan sam sa svojom odrađenom vježbom. Kako je bilo planirano, tako se i ostvarilo. Odradio sam vježbu najbolje što sam mogao, odnosno onako kako sam odrađivao na treninzima i jednostavno, ovo natjecanje me jako motiviralo za dalje. Motiviralo me za daljnji trenažni postupak. Sljedeće godine pokušat ću se kvalificirati na više velikih natjecanja koja će me dodatno motivirati - nije krio zadovoljstvo Mauro.

Prvoplasirani na konju s hvataljkama bio je Britanac Max Whitlock (15.266). Drugo mjesto pripalo je Ircu Rhysu McClenaghanu (15.200), dok je treći bio Chih Kai Lee iz Kineskog Tajpeha (14.966).

#GIMNASTIKA#TIN SRBIĆ

Izdvojeno

05. srpanj 2020 00:44