StoryEditor
Ostalorazni scenariji

Što s futsalom? Kombinacija je mnogo, neke odgovore potražili smo kod Ive Zokovića, člana Komisije za mali nogomet

Piše Vedran Babić
28. ožujka 2020. - 07:48
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Kako završiti prvenstvo? Pitanje je to koje svakodnevno muči ljude koji vode naš nogomet, košarku, rukomet, pa tako i futsal... Najgore je što konce ne drži nitko od njih, već koronavirus, pa je teško predvidjeti kada bi se mogli steći adekvatni uvjeti za povratak treninzima i odigravanje utakmica.

Futsal je u usporedbi s ostalim momčadskim sportovima u Hrvatskoj u najpovoljnijem položaju jer su mu ostala samo tri kola i doigravanje. Nakon 15 kola vodeći je Olmissum s bodom više od Novog Vremena Apfel, dok je na posljednjem mjestu Split koji bi trebao izravno ispasti. Deveti Alumnus išao bi u doigravanje za ostanak s drugoplasiranim iz drugoligaške Lige za prvaka koja, usput, još nije ni sastavljena.

S obzirom na to da su se proteklih godina finala doigravanja igrala u lipnju, a sezone počinju uglavnom tek koncem rujna, vremena za dovršetak prvenstva naizgled ima dovoljno. Istina, HNS je prihvatio UEFA-in prijedlog da se sva natjecanja okončaju do 28. lipnja, no taj je rok podložan promjenama. Sigurni smo da klubovi ne bi imali ništa protiv da se sezona dovrši krajem lipnja, čak možda i početkom srpnja, pa makar to značilo nešto kraće pripreme za novu sezonu.

Vremena ima i nema

Ako bude moguće, svakako bi trebalo privesti sezonu kraju jer bi jedino to bilo regularno, iako u ovom trenutku ne izgleda realno da će se moći odigrati kompletno doigravanje s četvrtfinalima i polufinalima na dvije dobivene utakmice i finalom na tri dobivene. Tim više što bi klubovima trebalo barem nekoliko tjedana da se nakon ove izolacije vrate u pravi ritam.

E, sad. Alternativnih je opcija mnogo. Jedna je da se odrade preostala tri kola i onda skraćeno doigravanje, recimo završni turnir Final Eight u istom tjednu u istom gradu, po uzoru na košarkaški Kup Krešimira Ćosića, što bi organizacijski bilo najjednostavnije i zahtijevalo bi najmanje termina.

Moguć je i završetak sezone nakon 18 kola regularnog dijela, bez doigravanja, kao i to da se liga zaključi po sadašnjem poretku. U tom bi slučaju prvak bio Olmissum, a Split ispao izravno. Postoji i mogućnost da nitko ne ispadne nego da se liga proširi na 12 sudionika. Naravno, sve ovo pišemo uz uvjet da se najkasnije do lipnja stvore uvjeti za odigravanje utakmica, što opet ovisi o koronavirusu.

Puno je kombinacija, pa smo neke odgovore potražili kod Ive Zokovića, člana Komisije za mali nogomet pri Hrvatskom nogometnom savezu i dugogodišnjeg funkcionera malonogometnog kluba Split.

Nemoguće svima udovoljiti

- Svi su sportovi u problemu, pa tako i futsal, no zdravlje je na prvom mjestu. Karantena ovakve vrste čeka nas sigurno još barem mjesec dana, možda i dulje. Svi će klubovi biti dugo izvan pogona i morat će im se dati barem dva tjedna da odrade neke mini pripreme, a da ne govorim da će imati financijske probleme. Ne rade, ne funkcioniraju, stranci su im otišli u svoje domovine i pitanje je hoće li se više vratiti. Je li prvenstvo već sada regularno? Hoće li se nastaviti, kako? - pita se Zoković.

A pitaju se i prvoligaši. Svaki ima svoje viđenje.

- Nemoguće je udovoljiti svima. Odbojka je u nas zaključila prvenstvo, Slovaci u futsalu također... Mislim da se ovo prvenstvo neće završiti u roku – priznaje Zoković i dodaje:

- Odgodili su se nogometni Euro i Olimpijske igre, što znači da se u narednom periodu neće steći uvjeti za odigravanje utakmica. Volio bih da se liga završi i da sve bude po propisima, jer bi to značilo da smo kao zemlja izašli iz ovog stanja, no to ne ovisi o nama.

Je li moguće da se liga zaključi po sadašnjem poretku?

- Je. Odigrano je 70 posto prvenstva. Olmissum bi bio prvak.

A što bi bilo s popunom lige? Bi li ispao Split ili bi se liga širila na 12?

- Ima i ta opcija. Većina trenera zagovara Ligu 12, ali ona je bila u planu tek za sezonu 2021./22. Split teoretski još može izbjeći posljednje mjesto. Moramo misliti i o drugim ligama koje nisu završene.

Skraćeno doigravanje u jednom gradu u jednom tjednu?

- Može i to, ali sad pričamo o normalnoj situaciji, a ovo je nenormalna situacija.

A da se prvenstvo poništi, kao da se nije ni igralo?

- Ima i takvih slučajeva. U Europu bi onda vjerojatno išlo Novo Vrijeme kao posljednji prvak.

Zoković je zaključio:

- Svi žele da se prvenstvo dovrši jer bi to bilo najpoštenije. Međutim, što ako ova situacija potraje mjesecima? Kako tada donijeti odluku koja će biti pravedna? Uvijek će biti nezadovoljnih. Za mjesec dana ćemo biti pametniji. Sve će ovisiti o zdravstvenom stanju u zemlji. Mi možemo dati prijedloge, a Stručna komisija i Izvršni odbor HNS-a donijet će konačne odluke.

Dakle, sve je još na “standbyju”, no trenutno ne izgleda izvjesno da će se prva liga futsala, uzbudljivija i izjednačenija no ikad, dovesti do kraja kako je prvotno bilo zamišljeno.

Scenariji

1. Odraditi tri kola regularnog dijela i cijelo doigravanje

2. Odraditi tri kola regularnog dijela i skraćeno doigravanje

3. Odraditi tri kola regularnog dijela i bez doigravanja

4. Zaključiti prvenstvo po sadašnjem poretku - Olmissum prvak, Split ispada izravno

5. Zaključiti prvenstvo po sadašnjem poretku – Olmissum prvak, Split ne ispada, liga se širi na 12 klubova

6. Poništiti prvenstvo

POREDAK

1. Olmissum 33

2. Novo Vrijeme Ap. 32

3. Crnica 29

4. Square 25

5. Futsal Dinamo 23

6. Vrgorac 20

7. Uspinjača - Gimka 17

8. Universitas 13

9. Alumnus Sesvete 12

10. Split 7

Izdvojeno

05. lipanj 2020 07:52