StoryEditor

Split Olympic Sailing Week: Domaći uvjerljivi

Piše PSD.
15. travnja 2014. - 00:07
Deseto jubilarno izdanje međunarodne jedriličarske regate Split Olympic Sailing Week, startalo je u nedjelju i flota je, prvog dana ove regate za olimpijske klase okončala dva plova, da bi u ponedjeljak bila okončana tek jedna utrka. No odmah na samom startu četverodnevnog nadmetanja ispunilo se planirano, tri utrke za bodove se ima, što itekako raduje organizatore iz splitskog Labuda kao i flotu od sedamdesetak što kormilara što flokista iz dvanaest zemalja.
    
No baš puno razloga za slavlje nemaju gostujući jedriličari, jer im oni s oznakom CRO-šahovnice na vrhu jarbola ne daju ni blizu prvim pozicijama. U sve četiri klase: laser standard, finn, te dvojci 470 i laser radial, koji imaju i žensku konkurenciju, domaći kormilari su uzeli prva mjesta.
    
Oba dana se jedrilo na regatnom polju ispred Čiova, a prvi dan se floti nasmiješio maestral od 12 do 15 čvorova, da bi drugi dan start odrađen po maestralu od 8 čvorova no u pola jedrenja polako je "dušio" pa su suci predvođeni međunarodnom sutkinjom Marianne Middlethon, morali regatno polje za laser standard  i laser radial - kratiti!
    
No to sve nije omelo broj jedan na ISAF-ovoj ljestvici Tonča Stipanovića iz splitskog Mornara da uvjerljivo drži vodeći plasman, prošavši liniju cilja u sve tri utrke daleko ispred flote od 28 kormilara podno jedra laser standarda.
     
- Nakon Palma de Mallorce, regate Svjetskog kupa, nisam tjedan dana trenirao već nastupio na Uskršnjoj regati krstaša kao član posada Janske X. Danas sam od gušta regatava, išlo mi je dobro. Sve mi je odgovaralo i brzina i sve ostalo na regatnom polju. Zadovoljan sam i spremno čekam nastavak jedrenja – zbori Tonči Stipanović, dok je raspremao brod u mornarevom hangaru nakon povratka s mora, zajedno sa klupskim kolegom Filipom Jurišićem koji drži drugu poziciju, ispred trećeplasiranog Poljaka Kacpera Zieminskog.
    
Tri utrke – tri pobjede uknjižila je i posada kluba iz Trogira Ante Botica i Jure Vuletić, koji su bili najbrži među dvojcima klase 470. Slijede ih Turci Sebahattin Tora Kutoglu   i Abdullah Baglica, te kao trećeplasirani braća Gergely i Daniel Bihary iz Mađarske.
     
Kod jednosjeda, u klasi finn, promjena na vrhu zbila se zbog bolesti. Naime, naš najbolji kormilar u teškom samcu labudaš Ivan Kljaković-Gašpić,  prvog dana olako je stigao do pozicije broj jedan uknjiživši trijumf u oba plova, no kako je odustao od jedrenja drugi dan zbog visoke temperature, vodeću poziciju preuzeo je drugi labudaš Nenad Bugarin.
      
Što se pak laser radiala tiče aktualna svjetska prvakinja Tina Mihelić (Labud) je odlično počela regatu, na u drugom plovu je u problem upala. Slavila je u prvom plovu ispred Autrijanke Eva-Marie Schimak, dok je u drugoj utrci pobjedu odnijela 15-godišnja članica Mornara Sandra Lulić, a u trećem plovu Ana Zelić, također labudašica.
    - Odlično sam startala, super odvozila regatu i daleko prva ušla u cilj. No u drugom plovu su nastali problemi. Prvo sam lošije startala, pa izabrala lošiju stranu na polju, izgubila brzinu i onda na bovi od orce imala incident - priča nam labudova kormilarka Mihelić, te dodaje:
   
-  Zapela sam brodom kod bove, pa dok sam se iskupljivala, radila još jedan okret oko bove,  zaustavila sam cijelu flotu. Jedan brod me je udario i štetu mi napravio pa me čeka jedrenje sa zaljepljenim brodom, nekako ćemo zakrpati rupu i izaći na more. 
   
Nakon to incidenta Tina se izvukla iz gužve i uspjela dosta konkurentica i prestići te ući u drugom plovu kao – druga, no u trećem plovu je bila još slabija, no i dalje je vodeća među radialcima. Slijedi je Miro Zelić, 16-godišnjak također s oznakom JK Labud, ispred Sandre Lulić iz susjednog Mornara.
     
Što se naime, trećeg plova radialaca tiče, unatoč opadanju čvorova maestrala, na kraju se brojilo tek ih četiri "čvorića"  i skraćenju polja, novonastalu situaciji najbolje je iskorstio Mario Novak iz JK Splita koji je u toj utrci bio prvi što mu je donijelo četvrtu poziciju ukupno, ispred sestre i brata Zelić:  Ane i Mira.
     
Tako su se prva dva dana jedrenja desetog SOSW-e, regate koja se održava do srijede, hrvatski jedriličari pokazali kao neljubazni domaćini – sve bodove su prisvojili odmah na startu regatavanja. A kako će se stranci snaći u nastavku jedrenja, u četvrtom plovu čiji je start zakazan za utorak u 11 sati, i to prema prognozi koja najavljuje buru u pojačanju u popodnevnim satima – ostaje da vidimo.

Sandra BARČOT

Izdvojeno

03. lipanj 2020 04:07