StoryEditorOCM
Ostaloplivački maraton

Splićani dominirali, samo jedan domaći plivač se natjecao: Mi Omišani smo za pivat', a ne za plivat'

28. srpnja 2019. - 17:11

Antonia Buličić i Grgo Mujan očekivano su obranili naslove prvaka Hrvatske u daljinskom plivanju na 10.000 metara. Na Plivačkom maratonu u Omišu oboje su uvjerljivo slavili pred konkurencijom i tako nastavili svoju dominaciju nakon što su već uzeli titule prvaka države na 5000 m.

Buličić, rođena 2001. godine, bila je prva s deset minuta prednosti nad Karlom Šitić, dok je njezin dvije godine stariji kolega iz KDP Split Mujan nešto više od šest minuta iza sebe ostavio dvojac iz Poreča (Martinjaš i Igrec) koji je podijelio drugo mjesto. Plivalo se od Gradske luke do plaže Brzet i natrag, četiri puta po 2500 metara.

Kao i svake godine, održala se i rekreativna utrka na 1501 metar od Gradske luke do lukobrana Gradske plaže i natrag. Najbrži su bili Jure Božan u muškoj konkurenciji i Petra Ćosić u ženskoj.

Ako se pitate zašto baš 1501, razlog je jednostavan. Prema pravilima sve utrke zaključno do 1500 metara održavaju se u bazenu, dok sve preko te granice spadaju u daljinske utrke na otvorenome moru.

- Bilo je super. Vrijeme je bilo idealno, jedino se malo pokvarilo zadnjih sat vremena kad je okrenulo jugo, što je smetalo plivačima koji su tada još bili u moru – rekao nam je Stipe Kuvačić, tajnik Sportske udruge „Omiš – Plivački maraton“ koja je s Hrvatskim savezom daljinskog plivanja organizirala utrku.

Na 10 km prijavilo se 40 sudionika od kojih je 34 doplivalo do cilja, dok se na startu utrke na 1501 m našlo 98 sudionika. Omiški plivački maraton traje već 26 godina, a 17 godina u nizu daje prvaka države na 10 km. Ujedno se boduje i za Cro Cup.

- U organizaciji je nas desetero profesora tjelesnog, uključujući mene, a pomažu nam volonteri, djeca... Imamo kontinuitet, postali smo prepoznati u plivačkim krugovima – dodaje Kuvačić, ističući i ulogu predsjednika spomenute udruge Milivoja Mirosavca.

Gledajući listu prijavljenih i rezultate, primijetili smo da je na njoj samo jedan domaći plivač, iz Omiša. Marko Josip Šodan. Kako to? A lipo. Reći će nam Omišani:

- Mi smo za pivat', a ne za plivat'!

A za plivat' je zato Ivan Glavurdić čiju priču organizatori posebno ističu. Vukovarac s Čiova rođen je 1950., nositelj je spomenice Domovinskog rata i prepoznatljiv je po tome što svake godine na majici štampa godinu u kojoj je nastupio. Kao i prethodnih godina, Glavurdić je otplivao 1501 metar, ili Mali maraton kako ga još zovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 18:50