StoryEditor
Ostalo75 viška regata

Prazna jidra, a pun Vis: Polet Nikole Deškovića najbrži u prvoj etapi

Piše Pero Smolčić
19. listopada 2019. - 01:20

Malo iza 15 sati jedriličarska se flota na 75. Mrdujskoj regati počela približavati viškom portu. Nije počelo dobro, vjetra je na startu bilo malo i ništa. Stoga organizatorima nije preostalo ništa nego da start pomaknu bliže Visu

Startna linija postavljena ispred uvala Vela Travna i Stračinska - otok Šolta. U 11.50 konačno je startala 75. Viška regata. Vjetar je slab ili ga na nekim djelovima regatnog polja uopće nije bilo. Ipak, nekako se krenulo prema Visu. Poslije znaka za start samo najbrži brodovi su se pomicali ozbiljnijom brzinom. Mahom su svi izabrali jugozapadni smjer tražeći bolji vjetar. Najbrže je od početka jedrio labudov Polet s Nikolom Deškovićem za kormilom.

- Nema puno vjetra u igri živaca, očekuje se jači zapadnjak ili sjeverozapadnjak - javili su iz regatnog odbora sredinom utrke.

Vjetar je polako popunio regatno polje, a Polet Furioso grabio prema cilju u Viškom portu. I uspio je, uhvatio najbolji vjetar te je Nikola Dešković prvi prošao kroz cilj u 15 sati i 16 minuta. Iza njega odmah se našla Fatamorgana iskusnog splitskog morskog vuka Mate Arapova.

Mnogi su jedriličari odlučili koristiti novu aplikaciju za online praćenje regate, no Mate se u jednom trenutku isključio jer je izabrao posebnu rutu “ispod” Hvara. Nije želio da ga drugi prate, jedrio je odvojen od ostalih i pogodio, na kraju drugi prošao kroz cilj, treći je Slovenac Marjan Kocila na jedrilici CleansportOne.

Prema planu i programu u subotu u Visu starta “Regata u Viškom portu”, a od 18 sati podijelit će se pokali pobjednicima, održati se domjenak te će se prodavati autohtone viške sorte vina i ostali specijaliteti, a onda u nedjelju u 9 sati kreće druga etapa Viške regate, od Visa do Splita.

#VIŠKA REGATA

Izdvojeno

09. srpanj 2020 11:57