StoryEditor
Ostalona tatamiju

Međunarodna judaška federacija do daljnjeg suspendirala iranske judaše: traže jamstva da svojim natjecateljima dozvoli borbe protiv Izraelaca

23. listopada 2019. - 20:29

Međunarodna judaška federacija (IJF) do daljnjeg je suspendirala Iranski judo savez dok ne pruži čvrste garancije da će se iranskim judašima dozvoliti borbe protiv izraelskih kolega.

Odluka IJF-a uslijedila je nakon što je Iranski judo savez izvršio pritisak na Saeida Mollaeija da odustane od svojih četvrtfinalnih i polufinalnih borbi na nedavnom svjetskom prvenstvu u Tokiju kako bi se izbjeglo potencijalno finale protiv Izraelca Sagija Mukija.

Iranci tvrde kako nisu 'pritiskali' svog borca, međutim Mollaei je nakon SP-a zatražio azil u Njemačkoj jer je zabrinut za svoj život.

- Bojim se za svoj život premda su mi iranske vlasti poručile da se mogu vratiti bez ikakvih problema - poručio je Mollaei dodavši kako ne postoji pisani zakon koji Irancima zabranjuje borbe protiv Izraelaca, međutim to se podrazumijeva.

-To nije pisani zakon, ali on postoji dugi niz godina i primjenjuje se. Nitko ne može promijeniti ovaj zakon - dodao je.

Iran sada ima 21 dan za žalbu na Sportskom arbitražnom sudu.

- Suspenzija Iranske Judo federacije je okrutan čin koji vidimo samo kao još jednu sankciju - izjavio je čelnik federacije Arash Miresmaeili.

- Nećemo odstupiti niti jedan centimetar od iranske pozicije i suprotstavit ćemo se toj prijetnji punom snagom - dodao je Miresmaeili.

Međutim, zabrana predstavlja realnu opasnost da iranski judaši neće imati pravo nastupa na olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine.

Od islamske revolucije 1979. Iran odbija priznati Izrael i ovo nije bio prvi put da iranske vlasti svojim sportašima zabranjuju nastup protiv izraelskih sportaša.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:11