StoryEditor
Ostalojedrenje

Kostov i Cupać na korak do Olimpijskih igara

Piše sd
23. studenog 2015. - 14:09
jed0
Pavlu Kostovu i Petru Cupaću, Eniji Ninčević i Marini Dujmović zadnjeg dana Svjetskog prvenstva klase 49er, predstoji borba za mjesto na Olimpijskim igrama 2016. godine. Zasad su van kruga normi, ali prvi ispod crte.

Ne može jednostavno, ni bez drame, velika je borba za medalje, ali i za olimpijske norme.

U Buenos Airesu završava Svjetsko prvenstvo. Moguća su još četiri plova i plov za odličja. To je puno bodova. Nakon 12 jedrenja Kostov i Cupać se nalaze na 12. mjestu, četvrti su među zemljama koje se nadmeću za olimpijske norme. Do trećeg, odnosno zadnjeg koji stječe status olimpijca, hrvatsku posadu u ovom trenutku dijeli dvadesetsedam (27) bodova. Na toliko puno plovova nije nedostižno.

S tim da ni četvrto mjesto nije loše, jer u slučaju da se na kontinentalnim kvalifikacijama za Oceaniju u prosincu ne bude nitko natjecao i četvrtoplasirani iz Buenos Airesa stječe pravo nastupa u Riju. Obzirom da Australija i Novi Zeland imaju već potvrđena mjesta za OI, a ostale zemlje Oceanije nemaju u ovom trenutku predstavnike u 49er-u, vrlo lako je moguć i takav scenarij.

- Dvadesetsedam bodova se u toliko puno plovova i u ovako varljivim uvjetima može nadoknaditi, ali neće biti jednostavno. A trebamo se paziti i Belgijaca koji su samo tri boda iza nas i isto tako love normu. Težak dan je pred nama, no ništa novo – nasmijao se Kostov.

Ninčević i Dujmović su 21., šeste među zemljama koje jedre za normu, ali s nevelikim bodovnim zaostatkom za trećim mjestom koje vodi u Rio, 13 bodova. Djevojke su zaista napravile pravo malo čudo, na svojoj prvoj pravoj regati, praktički bez ikakvog regatnog iskustva u ovoj disciplini, u igri su za olimpijski status!

- Trenirale smo naporno, imamo Pavla i Peru za sparing partnere i to nam je neprocijenjivo, ali nismo imale regata i teško je bilo znati gdje smo i koliko možemo. Ispostavilo se da možemo dosta, ovaj nastup nas naravno jako motivira i znamo da smo na dobrom putu – komentirala je Enia.

Kod muških posada vode Novozelanđani Burling i Tuke, kod ženskih Dankinje Nielsen i Olsen.

Mihelić 9. prvog dana

A u Omanu je počelo Svjetsko prvenstvo Laser Radiala. Dva plova je odjedrila flota od 100 kormilarki. Tina Mihelić odlično je krenula, šesto i deveto mjesto prvog dana, ukupno je deveta u poretku.

- Puhalo je vrlo promijenjivo, tako da je bilo uzbudljivo do samog cilja. Nekoliko loših odluka me izbacilo iz borbe oko vodećih pozicija, ali imam dva ulaza u deset što je dobro za otvaranje regate – prenijela je Tina.

Povela je Dankinja Anne Marie Rindom.

Izdvojeno

27. lipanj 2020 05:13