StoryEditorOCM
Ostalosp u reliju

Hyundai, M-Sport Ford i Toyota obvezali se i sljedeće tri godine sudjelovati u WRC-u

Piše Hina
1. travnja 2021. - 10:25

Hyundai, M-Sport Ford i Toyota obvezali su se i sljedeće tri godine sudjelovati u natjecanjima za Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) kojima se ove godine pridružila i Hrvatska prvim izdanjem Croatia Rallyja, koje je na rasporedu od 22. do 25. travnja.

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) u srijedu je priopćila da će se sadašnja tri proizvođača zadržati u borbi za prestižni naslov i od 2022., kad će njihovi automobili biti opremljeni 'plug-in' hibridnom tehnologijom, što je bilo najavljeno već 2019.

"Prijelaz na 'plug-in' hibridnu tehnologiju nije samo odraz sadašnjih trendova u automobilističkoj industriji već pomaže i da ovaj sport bude održiviji s ekološke točke gledanja", izjavio je u priopćenju predsjednik FIA-e Jean Todt.

FIA u priopćenju pojašnjava da "trogodišnji ugovor uključuje diobu financijskog udjela u razvoju tehnologije za novo doba, pri čemu će se naglasak staviti na sigurnost, kontrolu troškova i održivost".

Otkako je 2019. Citroen napustio WRC u borbi za naslov svjetskog prvaka ostala su samo tri proizvođača: korejski Hyundai, japanska Toyota i američki Ford kroz privatnu britansku momčad M-Sport.

FIA je najavila da će i ubuduće s proizvođačima zaključivati trogodišnje ugovore, umjesto dosadašnjih jednogodišnjih, čime bi se osigurala veća stabilnost.

U posljednjih 17 godina WRC-om su dominirala dvojica francuskih vozača: rekorder Sebastien Loeb s devet uzastopnih naslova (2004. - 2012.) u Citroenu te njegov nasljednik i imenjak Sebastien Ogier koji ima sedam naslova svjetskog prvaka, četiri u Volkswagenu (2013. - 2016.), dva u Fordu (2017. i 2018.) te prošlogodišnji u Toyoti. Ogierov niz je prekinuo samo Estonac Ott Tanak (Toyota) naslovom prvaka 2019.

Dvojica posljednjespomenutih će biti među glavnim kandidatima i za pobjedu na Croatia Rallyju, a Ogier je najavio da će mu ovo biti posljednja puna sezona, što znači da se u sljedećoj, 50. sezoni WRC-a, a prvoj s vozilima na hibridni pogon, neće natjecati za naslov prvaka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 11:34