StoryEditor
Ostaloodličan dan za jedriličare

Fantela i Marenić uvjerljivo na vrhu, Bambi drži broncu

Piše R. Radica
15. kolovoza 2016. - 00:18
maren

Splitski jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić u medal race klasi finn na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru  će u utorak, 16. kolovoza s početkom u 18.05 sati po hrvatskom vremenu ući s treće pozicije s izgledima za osvajanje bronce. 

Bitanac Scot Giles je priča za sebe, sa 32 kaznena boda osigurao je zlatno odličje jer ima 24 boda viška ispred Slovenca Vasilija Žbogara koji je 13 bodova ispred našeg Kljaković-Gašpića. 

Zanimljivija je situacija iza našeg reprezentativca gdje se na četvrtu poziciju približili Amerikanac Caleb Paine i Šveđanin Max Salminen na samo pet bodova manjka, dok je Brazilac Jorge Zarif  ima 12 bodova zaostatka za našim Bambijem. 

Bit će to izuzetno zanimljiv rasplet u kojom će se najveća bitka voditi upravo za broncu s obzirom da je Žbogar odmakao paineu i Salminenu. 

Odlično je deveti plov odradio Ivan Kljaković Gašpić, držao se po slabom i promjenjivom vjetru vrha, nije dopuštao da mu konkurenti odmaknu. Nije niti pratio kakva se drama zbiva iza njegovih leđa, prije svega vezano za njegove glavne konkurente nizozemca Pietera-Jana Postme i Australca Jacka Lilleya. 

Na kraju plova ispred Bambija se probio Argentinac Facundo Olezza,  izvrsni Britanac Scott Giles došao u cilj kao osmi, Slovenac Vasilij Žbogar deveti. Najveći konkurenti našem Kljaković-Gašpiću, Australac Lilley je bio posljednji, na 23. mjestu, dok je nizozemac Postma bio tek na 19. mjestu.

Pojačao je vjetar za posljednju desetu regatu, opreznije i taktički zrelo krenuo Kljaković-Gašpić držeći na oku konkurente za treću poziciju. Scott Giles je ionako priča za sebe, već je stavio obje ruke na zlato, Slovenac Žbogar je odmakao. Prijetio je dugo Nizozemac Postma, no Australac Liley je potpuno podbacio. 

Na kraju desetog plova Kljaković-Gašpić je okončao regatavanje na 13. mjestu, Postma je bio 16, a Liley na 17. mjestu. Giles je prepustio pobjedu u plovu Urugvajcu Alejandru Foglia Costi, dok je Žbogar bio na kraju osmi.

Fantela i Marenić drže zlato

Impresivno su nastavili jedrenje u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić, odvojili su se uvjerljivo u odnosu na konkurente. Uz to napravili su i veliki pritisak na njih jer su svojim briljantnim jedrenjem ostavili konkurentima malo prostora za preokret. 

U šestom plovu, Fantela i Marenić su ušli u cilj kao treći i nastavili niz jedrenja na postolju. Taj šesti plov pripao je Nijemcima Oliveru Szymanskom i Ferdinandu Gerzu, dok su drugi bili Austrijanci Florian Reichstadter i Matthias Scmid. 

Ono što je važnije prvi su kiks Australci Mathew Belcher i William Ryan koji su šesti plov okončali na osmoj poziciji. 

I u sedmoj regati nisu Fantela i Marenić dopustili opuštanje, ali su napravili najlošiji rezuiltat, četvrto mjesto. Slavili su ovaj put Šveđani Frederik Bergstrom i Anton Dahlberg, ispred Novozelanđana Daniela Wilcoxa i Paula Snow-Hansena. No ono što je važnije Belcher i Ryan su ponovno bili slabi, na kraju su bili tek deseti. 
Najavljeni osmi plov zbog mraka nije se jedrio i prebačen je za posljednji dan kvalifikacijske runde.

Nakon sedam odrađenih jedrenje Šime Fantela i Igor Marenić su uvjerljivo na vrhu sa 14 kaznenih bodova, Matthew Belcher i William Ryan se drže na drugoj poziciji sa 25 kaznenih bodova, dok su na trećoj poziciji Grci panagiotis Mantis i Pavlos Kagialis sa 32 kaznena boda.

U ponedjeljak bi se treba odraditi tri jedrenja, nakon čega bi se zaokružilo deset posada koji bi nastupili u medal raceu u srijedu 17. kolovoza. 

Kako se do sada odvija natjecanje u ovoj  klasi, lako je moguće da naši Fantela i Marenić ukoliko ne bude grešaka krenu sa prve pozicije sa vrlo velikim šansama za zlatno odličje.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 03:10