StoryEditor
OstaloIGRANJE I DOIGRAVANJE

Dokle seže Jugova bezgrešnost

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 09:41

Prvi krug doigravanja u domaćem prvenstvu, za prvaka i za ostanak, igra se 19. ožujka. Kreće najzanimljiviji dio vaterpolskog prvenstva u zemlji svjetskih prvaka. Branitelj naslova, dubrovački Jug Croatia osiguranje će u polufinalu igrati protiv Mornar Brodospasa, dok će se u drugom polufinalu ogledati Mladost i Šibenik NCP. Prve utakmice su u Gružu i na Savi te eventualne treće, ako do njih dođe. Za finale valja zabilježiti dvije pobjede.

Misli u Europi

U Gružu i na Savi trenutno su okrenuti europskim obvezama. U subotu Jugaše čeka domaći ogled protiv Ethnikosa u posljednjem nastupu u skupini. Pobjeda sastavu trenera Emila Nikolića osigurava nastup u četvrtfinalu najjačeg europskog klupskog natjecanja, dok su četvrtfinale već osigurali na Savi, a u posljednjem 6. kolu Mladosti je dovoljan i bod protiv hercegnovskog Jadrana kod kuće za potvrdu prve pozicije u A skupini.

Jugaši također mogu do prvog mjesta u svojoj C skupini, ali ne ovise o sebi već o rezultatu druge utakmice, ogledu Honveda i Vasasa. Ako Mađari na kraju potpišu remi, jugaši će biti prvi te će u četvrtfinalu izbjeći za protivnika pobjednika jedne od tri preostale skupine Eurolige.

 Dakle, i mogući ogled protiv Zagrepčana, najvećeg rivala u domaćim natjecanjima u posljednje vrijeme, protiv koga nikad u povijesti nisu igrali u europskim kupovima. Međutim, prema prognozama taj ogled bi trebali gledati u finalu domaćeg prvenstva, ali Šibenik NCP, prošle sezone finalist LEN-a kupa, kako je malo nedostajalo za trijumf sastava trenera Ivice Tucka u spomenutom natjecanju, sudeći upravo po izjavi spomenutog ne pomišljaju na poraz protiv Mladosti.

Žele svoje prvo finale. Prijete Savi za koju su ‘crna mačka’. Uspjelo im je u nekoliko navrata iznenaditi. Ne samo u svojoj Crnici, već i na Savi.

Dvije zadnje sezone peta je gaće parala

Otkad za prvaka treba tri pobjede u finalu, prva sezona je 2004./2005., ovo je četvrta, jugaši su bez greške. Prvaci su.

Prve sezone su 3:0 u finalu dobili riječko Primorje, a posljednje dvije sezone igrali maksimalnih pet utakmica finala protiv Zagrepčana slaveći u posljednjoj petoj utakmici. Prije dvije sezone peta se igrala na Savi, prošle sezone u Gružu. Mornar BS, kao i Šibenik, nikad nije igrao u finalu doigravanja. Zanimljivo, nikad se u polufinalu, otkad za finale treba dvije pobjede, a u finalu tri za prvaka, nisu igrale tri utakmice.

Dvokorakom se u prethodne tri sezone osiguravalo finale. Isto tako, nikad prije niti jedna momčad nije uspjela sa stopostotnim učinkom zaključiti nastup u Superligi. Uspjelo je to ove sezone jugašima. Šest utakmica – šest pobjeda. Čak šest bodova više od drugoplasiranog. Nikad tolike prednosti prvog u odnosu na drugog.

Dojam je, jugaši su najbliži naslovu, petom uzastopnom. Neće se s tim pomiriti na Savi, isto kao što i Crnica u polufinalu ne priznaje kako su na Savi bolji...

Tonči Vlašić#VKJUG#VK#MLADOST

Izdvojeno

08. srpanj 2020 12:39