StoryEditor
Košarkapredizborna obećanja ili?

Uvjerljivo najsportskiji grad u Hrvatskoj, na svitu kako mu tepamo, nije to zaslužio: posljednji put kada je košarkaška reprezentacija igrala u Splitu, za nju je nastupao Dino Rađa

10. listopada 2019. - 18:33

Nogometna reprezentacija Hrvatske u četvrtak igra prvu utakmicu u Splitu nakon četiri godine, a čak osam godina prošlo je od posljednje koja se igrala pred publikom.

A između 1997. kada je gostovala Slovenija i te 2011. kada se igralo s Gruzijom čak 14 godina nijednu službenu, kvalifikacijsku utakmicu nije odigrala na Poljudu. Ovaj susret trebao bi biti nekakav novi početak u odnosima HNS-a prema gradu Splitu, Hajduku. Tko zna koji novi početak po redu u zadnja dva desetljeća. Opečeni i na hladno puše. Čekamo da se s riječi, obećanja konačno prijeđe na djela.

Košarkaška reprezentacija Hrvatske u lipnju bi mogla u Splitu biti domaćin kvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre. HKS se uz potporu Vlade RH kandidirao, a ako Hrvatska dobije domaćinstvo turnira, igrat će se u Spaladium Areni. No, manje je poznato kako je od posljednje utakmice reprezentacije uopće u Splitu prošla 21 godina.

Tog 28. studenog 1998. u Velikoj dvorani na Gripama gostovala je BiH. Kada je zadnji put igrala u Splitu, za Hrvatsku je igrao Dino Rađa, sada 52-godišnjak! Rađa je sada dio ovog vodstva HKS-a koje pokušava vratiti reprezentaciju Splitu.

Ono: “Di si bija ‘91.?”, u ovom slučaju postaje: “Di ste bili od ‘97.? Di ste bili od ‘98.?”. Nogometno, košarkaški. Je li to normalno?

Uvjerljivo najsportskiji grad u Hrvatskoj, na svitu kako mu tepamo, nije to zaslužio. Sramota. A tome što drugi grad u državi sportski propada u odnosu na ono što je nekada bio zaslužni su i oni koji su ranijih godina takve odluke donosili.

Naravno, u oba slučaja reprezentacija se sada “vraća” u Split pod jakim blagoslovom politike. HNS je organizator susreta mimo Hajduka s kojim još nije našao zajednički jezik, a iza par milijuna eura vrijednog turnira košarkaša je stala Vlada.

Hoće li sada Split napokon u ovoj državi trajno dobiti status kakav zaslužuje ili su opet u pitanju samo nova predizborna obećanja, a mi ćemo svi opet ispasti naivne ovce? Sitnog zuba. Jer “ljudi se vežu za rič, a stoka za rogove” – transparent je iz vremena poljudske prijateljske utakmice Hrvatske i Njemačke odigrane još prije davnih 15 godina.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 21:16