StoryEditor
Košarkakomentar

Dvostruki dalmatinsko-slovenski košarkaški okršaj, zanimljivo je da sva četiri kluba vode hrvatski treneri

24. siječnja 2021. - 14:14
Vladimir Dugandžić/Cropix

Nedjelja donosi dva dalmatinsko-slovenska okršaja u ABA ligi. Prvo će Split u 15 sati na Gripama ugostiti Cedevita Olimpiju, a onda će dva sata nakon starta ogleda u gradu pod Marjanom u Novom Mestu početi ogled Krke i Zadra. Naravno, može se na „zmajčeke” gledati i kao na dijelom hrvatski klub, nastao 2019. godine spajanjem hrvatskog kluba Cedevite i slovenske Olimpije.

Međutim, ako je sjedište kluba u Ljubljani, ako se taj klub ne natječe u hrvatskom prvenstvu (Cedevita Junior igra prvu hrvatsku ligu, drugi rang natjecanja), ako je u kadru momčadi čak devet igrača sa slovenskim državljanstvom (jedan od njih ima dvojno slovensko-srpsko) i nema tu više nijedan hrvatski košarkaš, onda je prevaga debelo na strani Slovenije. Malo je drugačija slika tek kada je u pitanju glavni trenerski kadar kluba.

Zanimljivo je da su na klupama sva četiri kluba sudionika današnjeg dvostrukog dalmatinsko-slovenskog okršaja hrvatski treneri. Cedevita Olimpiju vodi Jurica Golemac (koji doduše ima i slovensko državljanstvo), a pomoćnik mu je bivši trener Splita Teo Čizmić. Krku pak vodi Vladimir Anzulović, bivši trener Šibenke i Splita.

Uz naravno izbornika Hrvatske Veljka Mršića na klupi Zadra kojeg zbog zdravstvenih problema uzrokovanih koronavirusom opet mijenja pomoćnik Ivan Perinčić te bivšeg izbornika Ivicu Skelina na klupi Splita. Obrnuto je u igračkom kadru. Za „žute” igra Blaž Mesiček rođen u Ljubljani, bivši igrač Olimpije, dok su u Krki Zadrani Rok Stipčević i Jure Škifić. Mada je Stipčević odrastao u Zadru, rođen je u – Mariboru. Tamo mu je otac studirao i radio te i upoznao njegovu majku, tu je živio prvih godinu i pol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 23:32