Sport Košarka

11 gradova iz 5 država

Upoznaj svoju širu regiju da bi je više volio: Splićane čeka više od 10.000 kilometara puta!

11 gradova iz 5 država

Upoznaj svoju širu regiju da bi je više volio.

Tako će otprilike izgledati „film“ košarkaša Splita koje u ovoj sezoni čeka preko 10.000 kilometara putovanja po zemljama bivše države.

Sve to zahvaljujući nastupu u premijernom izdanju ABA lige 2 koja će „žute“ u narednih pola godine odvesti u jedanaest gradova iz pet zemalja.

U Srbiji će trener Ivica Skelin i njegovi igrači upoznati ljepote Beograda, Čačka i Vršca, u BiH Sarajeva i Mostara, zatim ih u Sloveniji čekaju Novo Mesto, Koper i Rogaška Slatina, u Crnoj Gori Cetinje i Tivat te Ohrid u Makedoniji.

Oko 10.640 kilometara ako računamo oba pravca. Očekuje se kako bi Splićani jedino u Ohrid i možda na još pokoje gostovanje u Srbiji mogli otići avionom, dok će veliku većinu gostovanja pokriti autobusom. A to znači i puno veći umor koji će se nakupljati tijekom sezone, premda će se svakako nastojati na put krenuti dan prije utakmice. U svakom slučaju, Split će se ove sezone navozati. A dodajte tome još i gostujuće susrete u domaćem prvenstvu... 

Najdulje putovanje sastav s Gripa čeka za Vršac gdje će igrati protiv istoimenog suparnika i to dva dana nakon Božića, 27. prosinca. Ukupno 1800 km u oba pravca ako se ide autocestom preko Zagreba, što je najjednostavnije.

Postoje i kilometarski kraće opcije kroz BiH i preko Banja Luke, kao i južno od Mostara pa preko Užica i Čačka sjeverno prema Vršcu, no one su vremenski dosta duže. Ova prva opcija preko Zagreba je najbrža jer se gotovo cijelim putem prolazi autocestom. 

Nešto kraći bit će put za Beograd, identičnim pravcem – preko Zagreba. Ukupno 1600 km na putu, ako se Splićani ne ukrcaju u avion i tako si skrate muke. Ali, to i košta više...

Posebna će avantura biti Ohrid. Put vodi južno preko Dubrovnika, Nikšića, Podgorice, Skadra i Tirane, što je oko 650 km u jednom pravcu uz vrlo malu pokrivenost autocestom, što je loša vijest. Preko 12 sati na putu, prema procjeni Via Michelina.

Slovenska odredišta Rogaška Slatina, gdje Split ima prvo gostovanje 18. listopada, te Novo Mesto i Koper, bit će relativno lak zalogaj. Između 400 i 500 km i to uz izvrsnu pokrivenost autocestom, što putovanje čini podnošljivijim i bržim. Cetinje i Tivat malo su južnije od Dubrovnika, praktički tek što prijeđu granicu Splićani će dohvatiti te gradove.

Najkraća je destinacija Mostar do kojeg se dolazi za malo više od dva sata. Svega 340 km u oba smjera. Sitnica. Ondje će „žuti“ prema sadašnjem rasporedu igrati u prvom tjednu 2018. godine.
Nema sumnje kako će ovaj tehnički aspekt brojnih i nerijetko kompliciranih putovanja dodatno otežati posao Skelinovoj momčadi pored ionako nezgodnih suparnika koji će na svom parketu zasigurno svima biti tvrd orah.

Sezona će za „žute“, stoga, biti neusporedivo zahtjevnija od lanjske, no ovakav iskorak bio je nužan za daljnji napredak kluba.

‘Žute’ čekaju putešestvije

340 km – Mostar (Zrinjski)
600 km – Sarajevo (Bosna Royal)
660 km – Tivat (Teodo)
700 km – Cetinje (Lovćen 1947)
780 km – Novo Mesto (Krka)
890 km – Koper 
(Sixt Primorska)
940 km – Rogaška Slatina (Rogaška)
1030 km – Čačak (Borac)
1300 km – Ohrid 
(AV Ohrid)
1600 km – Beograd (Dynamic)
1800 km – Vršac (Vršac)

TOTAL: 10.640 km Udaljenosti su u oba pravca

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka