StoryEditor
Košarkain memoriam

Adio, šjor Leo: čovjek koji je veliki dio svoga života posvetio košarkaškom klubu Splitu

Piše V.B., S.A.
18. listopada 2020. - 14:15
Emil Vuković je bio trener i tehniko u ono vrijeme vrlo uspješne ženske ekipe

Prije par dana u tišini svoga doma preminuo je u 92. godini Emil Leo Vuković, čovjek koji je veliki dio svoga života posvetio košarkaškom klubu Splitu. Vuković je bio trener i tehniko u ono vrijeme vrlo uspješne ženske ekipe (Kokeza, Katić, Peranić, Leskur, Dvornik, Blagaić, Puizina, Grenac, Čurlin, M. Jurić, Jajčanin, Gojmerac, B. Jurić, Čapeta, Repaš, Brzica, Vidošević, Duplančić i Barić). Bio je i član uprave, ali i tajnik kluba, pa košarkaški sudac, jednom riječju u KK Split „Katica za sve“. I to još u vrijeme kad se igralo na šoderu i betonu starog igrališta u Spinutu. Sudjelovao je i u pisanju monografije „žutih” (1945. - 1980.)

Vuković je svoje košarkaško umirovljenje živio kao sportski novinar, izvan košarkaške dvorane, ali do kraja života je ostao veliki zaljubljenik u svoj klub kojeg je silno volio.

Rijetki su neimari i amaterski sportski radnici slični Leu Vukoviću koji su sportu i mladima podarili svoje slobodno vrijeme i nesebičnu ljubav, što je i razlog da o njemu na rastanku ostane zapisano barem nekoliko riječi sjećanja.

Šjor Leo je bio i dugogodišnji izvijestitelj sa sportskih terena za redakciju Sporta, prije svega okupiran svakodnevnim raportima iz Hajduka i njegovih utakmica. U zlatno doba „bijelih” pamti ga se i kao gorljivog zagovornika lika i djela Tomislava Ivića, u sedamdesetima kad se nogometna javnost grada pod Marjanom oštro dijelila na „ivićevce” i „zebecovce”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 15:20