StoryEditor
Hajdukveliki intervju

Vulić otvoreno o svemu: Moja smjena je isplanirana daleko od Splita

28. studenog 2018. - 22:12
hajduk_dinamo14-290918

Pao sam na pitanju Akademije, kako je oni zovu, a za mene će uvijek bit i ostat škola baluna. I uvijek ću govorit balun, a ne lopta... Ne, nisam ja neki lokalpatriot koji ne voli strano, i sam sam bio stranac u klubovima, ali treba poštivati podneblje u koje si došao. Da sam došao u Dinamo, uvažavao bih "kaj". Taka' sam se u Akademiju i pao sam.

Čahura je puno jača! Opstruirali su me od prvog dana, pa iskoristili priliku sad, a mislili su me ionako smijenit na kraju sezone. Malo su požurili - jedna je od rečenica koje nam je sad već bivši trener Hajduka Zoran Vulić ponudio dan nakon rastanka, u dahu, u bujici emocija.

Zašto su požurili?

- Između ostalog, zatražio sam neke nove ljude, suradnike, Nenu Praliju, Deana Računicu, to sam javno govorio. Rekli su mi nemoj sad, nego na zimu. Evo, vidim kako će ih dovest. Smetao sam i upao sam u namještenu igru. Tražili su put za Oreščanina.

Tko?

- Recimo da sam pao na joystick, na daljinsko upravljanje. Moja smjena nije isplanirana u Splitu!

Nego gdje? Nutkamo da vi kažete?

- Ima li potrebe? Nema logike da me se sad smijeni. Ipak smo šesti. Dali su Kopiću podršku kad je bio predzadnji. Kasnije su ga tek smijenili. Igor Tudor je isto pao na Akademiji, zaželio je nešto mijenjat. Tada su rekli kako je Oreščanin neiskusan, bilo im je prerano da ga stave, a ja sam im dobro došao kao tampon zona. Iskoristili su moj dolazak. A ja sam došao srcem, misleći da će me slušati, da ću nešto promijeniti. Srušili su me brzo. Sad više Oreščanin nije neiskusan. Sad je već treći trener u sezoni i neće ga mijenjati, Huljaj sad kaže da vjeruje u njegovo znanje i iskustvo! Nema ni imperativ. Znači, put mu je čist, a Akademija sačuvana. 

Tko je u čahuri? Gojun?

- Mislim da je sve jasno, ja bih radije izbjegavao imena. Ali, vidite im "cv", njima u u školi baluna, ajde, Akademiji. Gdje je tko uopće igrao? Gdje su radili dosad?

Aludirate na Dinamo?

- Ako je to to za boljitak Hajduka, ja sam prvi za njih!

Spomenemo Gojuna, vi ne demantirate. Znači, pali ste na Gojunu. Kakve ste uopće imali kontakte s njim?

- Od prvog trenutka sam trpio opstrukciju. Je li normalno da trener prve momčadi dođe tražiti nekoga iz druge momčadi ili nekog od juniora da se priključe? Je. Tražio sam malog Vuškovića i Josipa Bašića. Rečeno mi je da ne može i poslali popis koga moga uzeti. Evo ga: Batarelo, Šuto, Relota, Pasariček, Nejašmić, Kreković, Pršir, Sahiti, Ciprić, Prtajin. Ali ja želim ovu dvojicu? Ne može... Pričao sam s Gojunom kad sam došao, pričao mi je što je sve radio ove dvije i pol godine, zaspao samkoliko je to trajalo, a ja mu kažem dajte mi sad pomoć, igrače što ste ih vi napravili, nemojte spominjati ove koji su došli iz škole Franka Bogdana. S kim biste uopće radili i koga imali da nema igrača iz škole Bogdana?!

A što sve znači opstrukcija? Kakvi su odnosi s predsjednikom Huljajem i sportskim direktorom Bjelanovićem? Oni su vam dali otkaz?

- Oni su samo izvršitelji. S Huljajem sam puno pričao, dobar je čovjek, ali i njega je netko doveo... A sportski direktor? Nisam imao njegov "support", ne bih ga ni viđao, on mi je rekao da je on talijanskog tipa, da se tamo sportski direktor ne pojavljuje na treninzima i nikad ne vidi. A zar on ne bi trebao biti spona? Pričao je okolo da su mi treninzi staromodni i da nisam pripremio utakmicu protiv Šibenika.

Neobično.

- Smijene me ljudi koji nisu vodili nijednu utakmicu, a ja ipak jesam 350, 400... Gojunu klub plaća i školovanje za licenciju i stan i auto i odijelo, a ja sam smijenjen "na daljinsko", jer nisam njihov. Smetao sam jer sam jedan od rijetkih hajdukovaca, od onih koji ne spava kad se izgubi, imam stan u Splitu, svoj dom, svoje auto. Ni klupsko odijelo nisam imao. Sve je ovo bilo smišljeno.
Odnosi su očito bremeniti, htjeli ste domaći đir, a "čahura" se oduprla, odbacila vas. A igra?

Očekivali smo više bodova?

- Prve tri utakmice uopće nisu bile loše, onda se ozlijedio Hamza Barry, ključni igrač kao zadnji vezni, to je bio strašan hendikep. Pa vratar Posavec se ozlijedio. Bilo je pegule. Tri utakmice sam odigrao bez publike, a gdje je ono publika, vjetar u leđa?! I po tome sam neki rekorder. A nije da nismo ništa napredovali. Znam da je to malo, ali smo barem šesti. Gdje smo bili kad sam uzeo? U crvenom, u debelom crvenom, pri dnu. Kad se samo sjetim da mi nisu ni Bradarića htjeli dati, da je prerano, nekako sam se izborio... Ostaje iza mene da sam ubacio Bradarića, na njemu će milijune uzeti, pa Palaversu, Teklića. Momci su svi zbilja zdušno radili.

A ono što ste rekli da netko može, a neće da igra?

- Treba respektirati osjećaj igrača, to sam već objasnio, bio je to nesporazum. Ekipa nije toliko loša i ima mjesta za napredak. Nego, nije normalno da prva momčad nije prioritet. Kad ja kažem uzmite mi Memollu, Mikulića, Kovačevića za drugu momčad, oni neće!? Sad su mi davali Prtajina. Prije su ga tjerali, a sad da igra?! Umjesto da su svi u službi prve momčadi, oni to nisu bili. Sad će se valjda s Oreščaninom to srediti, doveli su svoga. Kad mi je Oreščanin došao na trening prije Slaven Belupa, da malo pogleda, a prije toga nikad nije, postalo mi je sumnjivo da se nešto događa.

Imali ste plan kontra balasta u prvoj momčadi?

- Jesam, imam sliku kako očistit ekipu, ali nismo stigli konkretno govorit. U Huljaja i Bjelanovića prva je rečenica nema para i svi su na prodaju! Eto, to je njihov plan za proljeće. A Hajduku trebaju pojačanja u svim linijama...

Stipe Vučur kapetan

Priča u Livnu oko trake? Bio je Blažević, pa sam ga zamijenio, gledam uokolo nema nikoga da mu dam, Caktaš više nije bio kapetan. Nisam više bio u svlačionici i kažem Tihi Bulatu reci im neka mali vratar Roko Runje, ka' dite kluba bude kapetan i otac mu je Vedran bio kapetan. Suigrači mislili da je to prerano, pa Stipe Vučur uzeo sam traku i vidim ja s klupe da traka nije u Roka. Stipe mi se ispričao, nije zlo mislio, oprostio sam mu. 

Žao mi Cuzzija

Žao mi je Ive Cuzzija što je dobio otkaz skupa s nama, radio je svoj posao skautiranja protivničkih ekipa marljivo i profesionalno, a da zaradi plaću morao je obaviti četiri skautiranja mjesečno. A što ako imamo samo jednog protivnika kao što se dogodilo u listopadu? Onda nema plaće? Zauzeo za njega Krešo Mikiulandra, stvarno marljiva "Katica za sve", isposlovao da dobije nešto...

Život na vagi

U ovih 77 dana koliko sam bio trener Hajduka, smršavio sam devet kila. Dobro ste rekli, to je bio moj "život na vagi". Nemam se ja time što hvalit, ali vam pokazujem svoje stanje duha, nervoze, želje za uspjehom, da promijenim stvari nabolje. 
Smršavio sam, jer se poslije slabijeg rezultata grizem, ne izlazim vanka, duboko sam proživljavao sve tu opstrukciju što sam trpio...

Caktaš je nezrelo dite

Puno se priča o Caktašu, kako igra, traku vrati, traku uzmi. Znate šta, Mijo je nezrelo dite. Dobio je visok ugovor, ali što je on tu kriv, on je pitao, oni su mu ga dali. Mogli su mu reć drukčije. Kad nekog kupuješ, moraš znati sve o njemu, što ćeš dobiti od njega.

Napokon, on je već donio Hajduku pare, zar ne,prodajom milijun eura.On ima kvalitetu, a sad stalno igra pod pritiskom, nije lako. U vrlo dobroj grupi, on je vrlo dobar, odličan. Kad treba on biti taj da povuče, nema odlike lidera, ne može biti vođa, to mu je mana. Netko može bit vođa, netko ne. On je takav kao što i igra: iz drugog plana! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 19:17