StoryEditor
Hajduknisu njegov izbor

Tudor nije trener koji vodi računa o klubu kao tvrtki pa Bijeli sada na klupi imaju skupi ‘mrtvi kapital‘

Piše Slaven Alfirević
12. ožujka 2020. - 12:21

Kako pokrenuti Hajduk? Možda će Igor Tudor, dosljedan procjenama još iz Turske i standardiziranju momčadi ostavit opet navlas istu momčad. Jer, gotovo jednih te istih 11, s blagim izmjenama odigrali su prvih sedam utakmica proljetnog dijela prvenstva i u trenutku smo pomislili da je to to, sve dok se Rijeka nije dogodila...

Sad imaju na raspolaganju tjedan predaha i doziranog rada da se priberu, te nailaze tri protivnika iz nomenklature „lakših”. Mogao bi ostavit sve isto.

Pa ipak, uvjerenja smo da će Igor Tudor posegnuti prema klupi. U Rijeci je rekao „mislim ja i na Dolčeka i na Čolinu...”

Kako god, nakon sedam proljetnih utakmica u Hajduku su svjesni da imaju - „mrtvi kapital”. I što s njim?

Petorica igrača, ajde neka su četiri i pol jer Eduok tu i tamo igra i zabija, dakle njih četiri i pol, nisu prvi, najuži trenerov izbor, a u njih se dosta uložilo.

Tudor je krenuo po svoju i naprečac oduševio, napisali smo u trenutku da mu je Tahiraj postao adut i da je od obrane stvorio Maginotovu liniju, svidio nam se Dimitrov, u tercetu s Ismajlijem i Mujakićem, dobro su funkcionirali.

Cijene padaju

Bilo je to nakon 6:0 protiv Gorice, ali i poslije 0:0 u Osijeku što smo ocijenili vrijednim.

Međutim. Rezultat je popustio, dvaput po 0:2 s Dinamom i Rijekom, a momčad je bila i ostala - skoro sasvim ista.

Niti prvi put ovo spominjemo, niti smo jedini koji to razvlače, naprosto „mrtvi kapital” - nudi priču.

Tudor nije trener koji vodi računa o klubu-tvrtki i postojeći kadar vrti i plasira, nego je svoje odluke donio. Pa se ti frigaj.

Ali, što ćemo sad sa smrznutom robom u frižideru? Stigli su kao friška, oborita riba, a sad su „zaleđeni”. Uvjereni smo da među njima ima kadrih da trgnu, probude momčad Hajduka, a koliko će Tudor posegnuti za njima, vidjet ćemo.

Opjevana je već situacija u kojoj se ofenzivni vezni Tahiraj i napadač Jakoliš mijenjaju na lijevom beku, a na klupi su i Čolina i Dolček.

Svi igrači koje spominjemo, igranjem su imali i još uvijek imaju dobru tržišnu cijenu, ali u ovakvoj situaciji njihova neigranja (iznimka je djelomično Eduok) postoji rizik da ih se na kraju sezone dade u bescjenje.

Nema baš Hajduk toliki luksuz da mu financijski aspekt nije važan, dapače. Vidjet ćemo i financijsko izvješće na Skupštini u nedjelju.

Logičnije je i isplativije bilo da ih se odmah pokušalo prodati na zimu kod promjene trenera, jer dobro upućeni smatraju kako je Tudor o njima imao ideju otprije, pa pripreme u Turskoj nisu puno odlučivale.

Ako ćeš već pravit revoluciju igračkog kadra, a na to trener svakako ima pravo, onda se selekcija mogla napravit pametnije. Na primjer, istrpit ove nogometaše do ljeta, jer ne zaboravimo to su tri mlada reprezentativca Hrvatske, reprezentativac A selekcije Češke, te potencijalni odabir Nigerije.

Duboko zamrzavanje

Potonji Eduok, tu i tamo igra i često zabije ili asistira, a preostala četvorica su „u dubokom”.

Da su htjeli Nejašmića prošlog ljeta prodavati mogli su za njega u Hajduku komotno dobiti tri-četiri milijuna eura.

Simića se na kraju sezone moglo, da odigra solidno proljeće, prodat za milijun eura, ali ga se dovodi u situaciju da ga Češka neće pozvati na Euro pa će ga davat besplatno samo da ode ili mu još možda dat i otpremninu jer ima ugovor na četiri godine. Ujedno, na ljeto će doć u situaciju da se prodaje Ismajli i ponovno će bit potrebno dovodit još jednog stopera. Simić ima 24 godine i iskustvo stopera s talijanskih i belgijskih terena.

Čolina i Dolček su mladi reprezentativci. I svi su dovođeni po potrebama ranijeg trenera Siniše Oreščanina i za njegov stil igre. Posebno je Siks želio Eduoka, a za Čolinu i Dolčeka su sve uradili i u kesu zagrabili e da bi trenera zadovoljili. Svi osim Nejašmića su dovedeni, dok je Nejašmić posebno bio Siksov ljubimac i zajedno su iz B momčadi uskočili u prvi sastav.
Tudor nije dosad bio fleksibilan, nije se podredio situaciji. Zato klub sad ima – mrtvi kapital. 

item - id = 1008547
related id = 0 -> 1137587
related id = 1 -> 1135620
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 04:55